Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Hrôzy z čias nacizmu sa vracajú: V Čečensku zriadili koncentračné tábory, prvé od Hitlera

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia)

LONDÝN - Od čias Hitlera otvorili v Čečensku prvé koncentračné tábory pre homosexuálov, ktorí sú podľa aktivistov mučení elektrickými šokmi a hrozí im smrť. Táto správa prichádza iba týždeň po tom, čo mali úrady zadržať 100 gejov a troch z nich zabiť. Podľa informácií denníka Novoja Gazeta bol jeden z táborov údajne zriadený v bývalom vojenskom veliteľstve v meste Argun.

Čečenský vodca Kadyrov neznesie odpor: Kritikov verejne ponižuje, ľudí stíha tajomná smrť

Svetlana Zacharovová z ruskej organizácie za práva LGBT pre britský portál MailOnline uviedla, že štátne orgány zadržali homosexuálov a oni teraz pracujú na evakuácií týchto ľudí z táborov. Niektorí už opustili oblasť. Tí, ktorí unikli, povedali, že ich držali v jednej miestnosti, kde ich bolo 30 až 40. Mučili ich elektrických prúdom alebo ich veľmi tvrdo bili, niekedy až na smrť.

Jeden z preživších pre Novoya Gazeta povedal, že ich bitím nútili odhaliť ďalších členov gej komunity. Ďalší väzeň, ktorý ušiel, sa vyjadril, že predtým než ho chytili, musel podplácať čečenských policajtov niekoľkými tisícmi rubľov mesačne, aby ho nechali na pokoji. Vytvorením táborov podľa neho režim urobil ďalší krok proti homosexuálom.

Alexander Artemjev z ruskej pobočky Amnesty International veľa možností na pomoc nevidí. Od ruských orgánov môžu akurát tak žiadať, aby tieto obvinenia vyšetrili. S homosexuálmi v Čečensku je zaobchádzané veľmi kruto a majú strach o tom hovoriť. Buď sa ukryjú alebo opustia republiku. Aj keď nájdu útočisko, nemôžu prehovoriť, lebo by bol ich život v nebezpečenstve.

Ramzan Kadyrov
Zobraziť galériu (3)
Ramzan Kadyrov  (Zdroj: SITA)

Tanja Lokshina z Human Rights Watch v Moskve pre MailOnline dodala, že v Čečensku prebieha brutálna kampaň proti LGBT osobám. Len málo ľudí sa odváži odpovedať na otázky monitorujúce ľudské práva alebo novinárom, a to aj anonymne, pretože strach všetkých ochromuje a radšej mlčia. Podanie oficiálnej sťažnosti je extrémne nebezpečné, pretože odveta zo strany miestnych orgánov je prakticky neodvratná. Homofóbia v Čečensku je intenzívna a rastúca. "LGBT ľudia sú v nebezpečenstve nielen kvôli prenasledovaniu zo strany úradov, ale tiež sa stávajú obeťou "vraždy zo cti" zo strany ich vlastných príbuzných," vysvetlila.

Minulotýždňový zásah proti stovke mužov podozrivých z homosexuality, medzi ktorými boli aj známe tváre televíznej obrazovky či náboženské osobnosti, si údajne objednal čečenský vodca Ramzan Kadyrov, ktorý je kľúčovým spojencom Vladimira Putina. Jeho režim zatýkanie oficiálne poprel s tvrdením, že je nemožné prenasledovať tých, ktorí nie sú v republike. Kadyrovov hovorca Alvi Karimov pre agentúru Interfax povedal: "Nemôžete zatknúť alebo utláčať ľudí, ktorí jednoducho v republike nie sú." Dodal, že ak by takí aj boli, ich príbuzní by ich poslali sami na miesto, odkiaľ by sa nikdy nemohli vrátiť.

Podľa New York Times si homosexuáli v Čečensku zrušili svoje profily na sociálnych sieťach po tom, čo sa ich orgány snažili nalákať na stretnutie, aby ich zatkli. Správy z Ruska hovoria o 15 až 50 zatknutých.

Viac o téme: HomosexuáliKoncentračný táborČečensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu