Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Primátor Nových Zámkov v Petrohrade počas výbuchu: Zverejnil VIDEO chaosu po útoku

Otakar Klein sa ocitol v centre diania. Zobraziť galériu (6)
Otakar Klein sa ocitol v centre diania. (Zdroj: FB/Otakar Klein, SITA/AP)

PETROHRAD - Najmenej 11 mŕtvych a päť desiatok zranených si v pondelok vyžiadal výbuch trhaviny v petrohradskom metre. Polícia explóziu vyšetruje ako teroristický čin, ale nevylučuje ani iné možnosti. V čase tragédie sa v Petrohrade nachádzal aj primátor Nových Zámkov Otakar Klein, ktorý o situácii informoval na sociálnej sieti.

Putin položil kvety k stanici metra v Petrohrade: Slová podpory od Trumpa!

"Zdravím vás z Petrohradu, ktorým asi pred hodinou otriasol teroristický výbuch. V úvode chcem povedať, že podľa doterajších informácií slovenského konzulátu zatiaľ nevieme o žiadnych zranených Slovákoch...," uviedol na zázname primátor, ktorý prišiel do Ruska na stretnutie s predstaviteľmi Centrálneho dištriktu Petrohradu o partnerstve a spolupráci s Novými Zámkami.

O tri hodiny neskôr zverejnil Otakar Klein na sociálnej sieti ďalšie video, ktoré je urobené počas jazdy autom preplnenými ulicami mesta. Okolo prechádzajú policajti aj sanitky. Taxikári, rovnako ako aj bežní občania, berú do svojich vozidiel zadarmo vystrašených ľudí. Doprava bola veľmi spomalená a aj v bočných uličkách sa stálo v zápchach.

Čo sa vlastne stalo...

Vagón metra podľa polície explodoval pred 15:00 miestneho času (14:00 SELČ) medzi stanicami Senné námestie (Sennaja ploščaď) a Technologický inštitút (Technologičeskij inštitút) v centre mesta. Súprava bola podľa očitých svedkov plná ľudí.

Primátor Nových Zámkov v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Identita mŕtvych ani zranených zatiaľ nebola zverejnená. Sedem z desiatich obetí podľahlo svojim zraneniam na mieste, jeden človek zomrel pri prevoze do nemocnice a dvaja tesne po prevoze. Zranených je 47 ľudí, z toho šesť ťažko. Ruský Národný protiteroristický výbor večer bilanciu mŕtvych spresnil na 11, ani tá však nemusí byť konečná, pretože niektorí zranení sú v ohrození života.

Primátor Nových Zámkov v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA,/AP)

Príčina útoku stále nie je známa

Predpokladaného útočníka zachytili videokamery. Na záberoch bol štíhly muž s bradou, v čiernom kabáte a s čiernou pokrývkou hlavy. Druhá osoba, po ktorej sa pátra, nechala na stanici Námestie povstania (Ploščaď vosstanija) podomácky vyrobenú bombu, ktorá ale nevybuchla.

Primátor Nových Zámkov v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter)

V pondelok večer agentúra Interfax s odvolaním sa na informovaných vyšetrovateľov napísala, že polícia podozrieva z útoku 23-ročného samovražedného atentátnika zo strednej Ázie, ktorý mal väzby na radikálnych islamistov. Muž zachytený kamerami, o ktorom sa predpokladalo, že je na úteku, sa vraj sám prihlásil úradom, aby preukázal svoju nevinu.

Zvýšená bezpečnosť

Polícia má teraz zvýšenú pohotovosť v celom Petrohrade a bezpečnostné opatrenia boli posilnené aj v Moskve. Prísnejšie bezpečnostné prehliadky nariadili aj na petrohradskom letisku Pulkovo. Od utorka bude v Petrohrade trojdňový smútok. Podľa prezidenta Vladimira Putina vyšetrovatelia v najbližšom čase okolnosti výbuchu zistia.

Primátor Nových Zámkov v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA,/AP)

Primátor Nových Zámkov v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA,/AP)

Rusko bolo v minulých rokoch terčom niekoľkých krvavých útokov, ktorých páchateľmi boli severokavkazskí extrémisti. Atentátmi na civilné ciele v poslednom čase hrozili aj bojovníci Islamského štátu (Daeš) v súvislosti so zásahmi ruskej armády v Sýrii. Podľa ruských politológov môže byť útok dielom Daeš, ale aj ukrajinských ultranacionalistov.

Viac o téme: VýbuchPetrohradPrimátor útok Otakar Klein
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu