Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tvrdá kritika maďarského ministra: Na Filipínach si podal ruku s vrahom

Péter Szijjártó
Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó si v pondelok na Filipínach podal ruku s vrahom - a budú z toho profitovať tri maďarské podniky, komentovala dnes webová stránka ekonomického a politického týždenníka Heti Világgazdaság pondelňajšiu schôdzku Szijjártóa s filipínskym prezidentom Rodrigom Dutertem.

Ako si ďalej všíma spravodajský server hvg.hu, šéf maďarskej diplomacie povedal, že o vnútorných záležitostiach rozhodujú občania Filipín. "Prišli sme spolupracovať, a nie zasahovať do vnútorných záležitostí," odkázal Szijjártó všetkým, ktorých znepokojuje, že si s Dutertem podal ruku ako prvý minister zahraničných vecí členskej krajiny Európskej únie.

Prezident v juhovýchodnej Ázii ležiacich Filipín už dávnejšie deklaroval, že vraždenie mu nie je cudzie a že už aj vraždil. V tomto duchu riadi aj svoju krajinu. V jej hlavnom meste Manila sa rozmnožilo pouličné násilie po tom, čo hlava štátu povolila likvidáciu drogových dílerov, približuje webový server magazínu Heti Világgazdaság.

Szijjártó dodal, že Maďarsko nekomentuje dianie na Filipínach a nie je to ani jeho úlohou. Podotkol, že Duterteho ostro kritizujú ľudskoprávne organizácie a medzinárodné inštitúcie, ku ktorým má podľa hvg.hu maďarská vláda "nie najlepší postoj".

Maďarsko podľa výsledkov pondelňajšieho rokovania chce vyvážať na Filipíny mäsové výrobky. Ďalšími oblasťami spolupráce by mala byť pomoc Maďarska pri modernizácii tamojšieho poľnohospodárstva, ako aj v oblasti vodného hospodárstva. Maďarský minister dodal, že v uplynulých dvoch rokoch stúpol vývoz maďarského tovaru na Filipíny o 25 percent.

Szijjártó bol prvým spomedzi šéfov diplomacie členských krajín Európskej únie, ktorých Duterte po nástupe do funkcie vlani v lete prijal. Doposiaľ ho navštívili ministri zahraničných vecí Austrálie, Japonska a Nórska. Duterte minulý štvrtok varoval EÚ, aby prestala vyzývať na zrušenie trestu smrti v krajinách juhovýchodnej Ázie.

Viac o téme: Péter SzijjártóRodrigo Duterte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu