Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Výber útokov osamelých páchateľov vo Veľkej Británii: Dôvodmi politika a terorizmus

Dnes otriasla v Londýne pred parlamentom streľba.
Dnes otriasla v Londýne pred parlamentom streľba. (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN/PRAHA - Výber útokov osamelých páchateľov v Británii spájaných s politikou alebo s terorizmom v posledných rokoch (muž ozbrojený nožom dnes blízko britského parlamentu zranil policajta a predtým narazil autom do ľudí na moste).

14. mája 2010 - Dvadsaťjedenročná žena v Londýne pobodala labouristického poslanca a bývalého ministra Stephena TIMMS počas jeho stretnutia s voličmi. Roshonara Choudharyová, hlásiaci sa k radikálnemu islamu, TIMMS napadla a dvakrát bodla do brucha v spoločenskom centre jeho poslaneckého obvodu vo východnej časti Londýna. Politik útok prežil, ženu poslal súd za pokus o vraždu na doživotie do väzenia.
 
22. mája 2013 - Dvaja Briti nigérijského pôvodu vo veku 22 a 28 rokov za bieleho dňa na ulici v juhovýchodnom Londýne zrazili dvadsaťpäťročného vojaka Lee Rigbyho autom a potom ho dobodali nožom a dobili mačetou. Útočníkov, vyznávačov radikálneho islamu, poslal súd vo februári 2014 na dlhé roky do väzenia, jeden dostal doživotie, druhý si odpyká najmenej 45 rokov.
 
21. októbra 2013 - Dvadsaťpäťročný ukrajinský študent Pavlo Lapšyn, motivovaný rasovou nenávisťou, sa priznal, že koncom apríla dobodal osemdesiatdvaročného Mohammada Saleema, ktorý sa vracal z mešity. Prihlásil sa tiež k bombovým útokom v júni a v júli 2012 pri mešitách v severoanglických mestách Walsall, Tipton a Wolverhampton, ktoré nikomu neublížili. Súd ho poslal na doživotie do väzenia.
 
16. júna 2016 - neonacistov Thomas Mair napadol britskú poslankyňu Jo Coxovú v okamihu, keď sa chystala na stretnutie s občanmi v knižnici v Birstalle. Trikrát na ňu vystrelil a následne ju mnohokrát dobodal. Coxová zraneniam podľahla v nemocnici. Tiež vážne zranil sedemdesiatročného muža, ktorý sa snažil Cox pomôcť. V novembri toho roku bol Mair odsúdený na doživotný trest väzenia bez možnosti predčasného prepustenia.
 
3. augusta 2016 - Devätnásťročný nórsky občan somálskeho pôvodu dobodal v centre Londýna Američanku a zranil nožom ďalších päť ľudí rôznych národností, než ho polícia zneškodnila paralyzérom. Podľa londýnskej polície hralo zásadnú úlohu pri útoku jeho duševné zdravie. Súd o jeho treste ešte nerozhodol.
 
22. marca 2017 - Muž ozbrojený nožom zranil blízko britského parlamentu v Londýne policajta. Bezprostredne po útoku ho polícia zranila streľbou. Ešte predtým páchateľ narazil na moste pri budove parlamentu autom do ľudí a sedem až desať ich zranil. Pri útoku zomrela najmenej jedna žena.

Prehľad nedávnych teroristických útokov v Londýne

V súvislosti s dnešným teroristickým útokom v britskom hlavnom meste Londýn prináša TASR krátky prehľad podobných incidentov, ktoré sa v britskej metropole udiali v uplynulých rokoch:

22. marca 2017 - Útočník dobodal policajta pred budovou britského parlamentu, zatiaľ čo vozidlo vrazilo do chodcov. Polícia následne útočníka zastrelila. Incident si vyžiadal najmenej štyroch mŕtvych.
 
5. decembra 2015 - Taxikár inšpirovaný extrémistickou skupinou Islamský štát sa pokúsil sťať hlavu cestujúcemu na stanici metra Leytonstone. Páchateľa somálskeho pôvodu odsúdili na doživotie vo väzenskom zariadení pre duševne chorých s najvyšším stupňom stráženia.
 
22. mája 2013 - Dvojica v Británii narodených extrémistov inšpirovaných teroristickou sieťou al-Káida dobodala na smrť vojaka Leeho Rigbyho, ktorý bol v tom čase mimo službu. Muži ho najskôr zrazili autom a následne dosekali na smrť. Útočníka a jeho komplica odsúdili na doživotie.

7. júla 2005 - Pri najhoršom teroristickom útoku v dejinách Británie sa štyria samovražední útočníci inšpirovaní al-Káidou odpálili v troch súpravách metra a v autobuse, pričom pripravili o život 52 ľudí. Traja z útočníkov boli v Británii narodení muži pakistanského pôvodu, štvrtý bol imigrant z Jamajky.
Viac o téme: útokyBritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu