Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Erdogan obvinil Merkelovú z nacistických praktík: Odpoveď nenechala na seba dlho čakať, je to drzosť!

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyvolal obvinením nemeckej kancelárky Angely Merkelovej z "používania nacistických praktík" kritiku Nemecka i ďalších krajín v Európe.

Erdogan vyslovil toto obvinenie v nedeľu a bolo najnovším zo série výrokov tureckých predstaviteľov, ktorí pripodobnili súčasné Nemecko aj Holandsko k nacistom. Ankara vyjadrila obvinenia v rámci sporu vyvolanom tým, že obe krajiny zabránili tureckým predstaviteľom robiť kampaň pred tureckým aprílovým referendom o zmene ústavy.

Generálny tajomník Merkelovej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) Peter Tauber dnes pre televíziu N24 povedal, že "to je voči kancelárke naozaj drzosť". Dodal však, že "si môžeme dovoliť byť pobúrení, dupnúť si nohami a možno aj vrátiť úder - ale kancelárka musí chrániť záujmy našej krajiny". Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani na Twitteri napísal: "Neprípustný útok R. T. Erdogana na demokratickú krajinu, ktorá zaručuje (ľuďom) všetky základné práva."

Erdogan musí prestať prirovnávať nemeckú vládu k nacistickému režimu, vyhlásila Merkelová

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan musí prestať prirovnávať súčasnú nemeckú vládu k nacistickému režimu, zdôraznila dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová v súvislosti so sporom o tureckú kampaň v Európe na podporu tureckej ústavnej reformy. "Moje vyjadrenie, že nacistické prirovnania z tureckej strany musia prestať, platí bez akýchkoľvek výhrad," vyhlásila Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s japonským premiérom Šinzóom Abem v nemeckom Hannoveri.

Uvedenú požiadavku nevyslovila prvýkrát, keďže slovná prestrelka s Erdoganom pokračuje takmer denne. Merkelová hovorila o varovaní nemeckého ministerstva zahraničných vecí, že cudzí ministri môžu viesť kampaň v Nemecku iba vtedy, ak je v súlade s ústavou. Hovorkyňa nemeckej vlády Ulrike Demmerová dnes novinárom v Berlíne povedala, že Nemecko nebude reagovať na turecké obvinenie, situáciu však pozorne sleduje. Ide o najnovšie zo série vyjadrení, v ktorých Erdogan prirovnal vlády Nemecka a Holandska k nacistom, pretože zablokovali predreferendovú kampaň tureckých ministrov.

Ďalších členov Merkelovej konzervatívnych kresťanských demokratov (CDU) slová tureckého prezidenta rozhorčili a nemecká poslankyňa tureckého pôvodu Cemile Giousoufová vyzvala Erdogana, aby sa za ne ospravedlnil. "Mnohí považujú tieto poburujúce nepriateľské slová za trápne - poškodzujú povesť nemeckých Turkov a naše spolunažívanie," povedala poslankyňa, ktorá je zodpovedná za integráciu. "Ak v Erdoganovi zostala ešte nejaká slušnosť, ospravedlní sa kancelárke," povedala.

Bulharsko požaduje preskúmanie dohody EÚ-Turecko

Bulharsko požaduje preskúmanie dohody Európskej únie a Turecka o utečencoch. Vyplýva to zo slov bulharskej viceprezidentky, niekdajšej europoslankyne Ilijany Jotovovej na dnešnom diskusnom podujatí o budúcnosti Únie, ktoré sa uskutočnilo v Sofii. Podľa jej slov dohoda nespĺňa očakávania, z asi 800 podnetov bulharskej strany došlo k naplneniu iba šiestich.

Európa potrebuje "úplne novú migračnú a azylovú politiku", zdôraznila Jotovová, ktorá pripomenula, že aj keď je balkánska migračná trasa uzavretá a dohoda s Tureckom je realitou, ťažisko presunu migrantov sa posunulo do Stredomoria. V Bulharsku sa začiatkom marca zdržiavalo podľa oficiálnych zdrojov asi 4500 utečencov a migrantov. Tlak na turecko-bulharskú štátnu hranicu sa napriek eskalácii napätia medzi Ankarou a Berlínom či Haagom nevystupňoval ani v ostatných týždňoch.

Viac o téme: Angela MerkelováRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu