Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nemecko uvítalo Rutteho víťazstvo: Ľudia jasne odmietli Wildersove nezmysly, tvrdí Schulz

Martin Schulz
Martin Schulz (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

BERLÍN/PARÍŽ - Predstavitelia Nemecka a Francúzska uvítali výsledky stredajších parlamentných volieb v Holandsku, v ktorých stredopravý premiér Mark Rutte zvíťazil nad pravicovým populistom Geertom Wildersom.

Ruttemu k víťazstvu ešte v stredu večer telefonicky zablahoželala nemecká kancelárka Angela Merkelová. "Teším sa, že budeme pokračovať v spolupráci ako priatelia, susedia a Európania," povedala Ruttemu kancelárka.  

Šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel vyjadril nádej, že príklad Holandska budú nasledovať aj francúzski voliči tým, že si v nadchádzajúcich voľbách nezvolia za prezidentku nacionalistickú političku Marine Le Penovú. 

Kandidát nemeckých sociálnych demokratov na post kancelára Martin Schulz vyhlásil, že Holanďania v stredu jasne odmietli Wildersom hlásané nezmysly a nenávistné útoky voči etnickým skupinám. Podľa francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda sa parlamentné voľby v Holandsku skončili porážkou extrémistov a víťazstvom európskych a liberálnych hodnôt. 

"Hodnoty otvorenosti, rešpektu k druhým a viera v budúcnosť Európy sú jedinou skutočnou odpoveďou na nacionalistické impulzy a izolacionizmus, ktoré v súčasnosti otriasajú svetom," povedal Hollande v reakcii na výsledky holandských volieb. 

Viac o téme: Angela MerkelováHolandskoMark RutteMartin Schulz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu