Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Spor sa vyostruje: Istanbulská mestská rada zrušila partnerstvo s holandským Rotterdamom

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP)

ISTANBUL - Istanbulská mestská rada zrušila dnes pre prebiehajúci diplomatický spor s Holandskom svoje partnerstvo s mestom Rotterdam. Jednostranné zrušenie partnerskej dohody nariadil istanbulskému starostovi turecký premiér Binali Yildirim, ktorého tým poveril samotný prezident Recep Tayyip Erdogan.

"Nemôžeme byť družobným mestom s takými ľuďmi," povedal dnes Erdogan počas zhromaždenia v provincii Afyonkarahisar a istanbulského starostu Kadira Topbaša vyzval, aby toto partnerstvo jednostranne ukončil. Podľa webu Istanbulu uzavreli obe mestá partnerskú dohodu ešte v roku 2005. 

Spor medzi Ankarou a Haagom vypukol po tom, ako Holandsko počas uplynulého víkendu znemožnilo dvom členom tureckej vlády vystúpiť na politických zhromaždeniach v Rotterdame. Zhromaždenia sa mali konať pred aprílovým referendom o posilnení prezidentských právomocí. Prístup Holandska k tureckým ministrom vzápätí turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prirovnal k "pozostatkom nacizmu", čo už odsúdila nielen holandská diplomacia, ale aj viaceré členské krajiny EÚ a tiež Európska komisia.

Turecko zároveň v reakcii na celú kauzu pozastavilo ešte v pondelok všetky diplomatické kontakty na vysokej úrovni s Holandskom. Referendum o ústavných zmenách sa uskutoční 16. apríla. V prípade jeho úspechu, ktorý je pravdepodobný, získa Erdogan väčšie právomoci a naopak sa oslabia kompetencie parlamentu. Podľa údajov tureckej volebnej komisie môže v referende hlasovať aj približne 2,97 milióna Turkov, ktorí žijú v zahraničí, a to prevažne v európskych krajinách.

Viac o téme: SporHolandskoTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu