Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Počasie spôsobuje chaos, USA zasiahne snehová víchrica: Zrušili lety, Merkelová odvolala cestu

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Na utorok plánovanú návštevu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v Spojených štátoch museli preložiť na piatok z dôvodu nepriaznivého počasia, ktoré má dnes v noci zasiahnuť východné pobrežie USA. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Americká národná meteorologická služba (NWS) vydala varovanie pred snehovou víchricou pre všetkých šesť štátov USA tvoriacich Nové Anglicko, celé štáty New York a New Jersey a časti štátov Pensylvánia, Ohio, Západná Virgínia, Maryland a Delaware. V zahrnutom regióne ležia aj veľké mestá ako Washington, Baltimore, Filadelfia, New York či Boston. V najviac postihnutej oblasti, siahajúcej od juhovýchodnej Pensylvánie po juh Nového Anglicka, by mohlo napadať od 30 do 45 centimetrov snehu.

Americké letecké spoločnosti už na dnes a utorok miestneho času zrušili približne 4000 letov. Merkelová má s americkým prezidentom Donaldom Trumpom počas svojej prvej návštevy vo Washingtone od jeho nástupu do funkcie hovoriť o summite skupiny G20, ktorý sa uskutoční v Nemecku, a tiež o budúcnosti transatlantických vzťahov. Merkelová sa vo februári stretla na bezpečnostnej konferencii v Mníchove s Trumpovým viceprezidentom Mikeom Penceom.

Kancelárka vyjadrila ochotu spolupracovať aj s novou americkou administratívou a od Trumpovho nástupu pokračuje v obvyklom režime bilaterálnych vzťahov oboch krajín. Donald Trump opakovane kritizoval utečeneckú politiku Angely Merkelovej, ktorú v jednom rozhovore označil za katastrofálnu.

Severovýchod USA zasiahne snehová víchrica, vopred zrušili už 4000 letov

Neskorá snehová víchrica prinesie od dnešného neskorého večera množstvo snehu, ľad i silný vietor na severovýchod Spojených štátov, kde v tejto súvislosti očakávajú obmedzenia pri cestovaní. Víchricu meteorológovia predpovedajú len týždeň pred oficiálnym začiatkom jari. Príde po neobvykle teplom februári, počas ktorého v regióne zaznamenali len malé alebo žiadne snehové zrážky.

Národná meteorologická služba (NWS) vydala varovanie pred snehovou víchricou pre všetkých šesť štátov USA tvoriacich Nové Anglicko, celé štáty New York a New Jersey a časti štátov Pensylvánia, Ohio, Západná Virgínia, Maryland a Delaware. V zahrnutom regióne ležia aj veľké mestá ako Washington, Baltimore, Filadelfia, New York či Boston.

V najviac postihnutej oblasti, siahajúcej od juhovýchodnej Pensylvánie po juh Nového Anglicka, by mohlo napadať od 30 do 45 centimetrov snehu. Silný vietor by mohol tiež vyvrátiť stromy a spôsobiť výpadky elektriny, upozornila NWS s tým, že cestovanie počas očakávanej fujavice môže byť nebezpečné. Na juhovýchodnom okraji útvaru očakávajú sneh s dažďom. Do regiónu prichádza studený vzduch z Kanady, v dôsledku čoho sú teploty o niekoľko stupňov pod normálom pre polovicu marca. Americké letecké spoločnosti už na dnes a utorok miestneho času zrušili približne 4000 letov.

Podľa webovej stránky FlightAware.com odvolali viac než 1100 letov na dnes, čo sa týka najmä Chicaga, a vyše 2800 letov plánovaných na utorok, počas ktorého tieto opatrenia zasiahnu najviac oblasť od Washingtonu cez New York po Boston.
           

Viac o téme: SnehPočasieVíchricaPredpoveďUSAAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu