Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Počasie v USA sa zbláznilo: Snehová víchrica ruší lety i vyučovanie, vážna nehoda na diaľnici

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

CHICAGO - Sneženie v Chicagu zapríčinilo v pondelok večer dve reťazové havárie na diaľnici, pri ktorých do seba narazilo celkovo 34 áut. Informovala o tom dnes polícia amerického štátu Illinois.

Hovorca štátnej polície uviedol, že na chicagskej diaľnici s názvom Kennedy Expressway utrpelo v pondelok neskoro večer ľahšie zranenia sedem ľudí. Obe hromadné havárie sa stali v rýchlych pruhoch diaľnice v časti Chicaga nazvanej North Side.

Polícia informovala, že obe hromadné havárie sa stali v tej istej oblasti a rýchle jazdné pruhy boli uzatvorené dlhé hodiny. Zvyšné pruhy diaľnice ostali otvorené.

Ďalšie podrobnosti nie sú známe, illinoiská polícia haváriu vyšetruje. Meteorologická služba vydala pre Chicago výstrahu pred hustým snežením v dôsledku tzv. jazerného efektu a jej platnosť vyprší dnes popoludní.

Východné pobrežie zasiahla snehová víchrica Stella

Letecké spoločnosti pôsobiace v USA začali postupne rušiť viac ako 5000 na dnes naplánovaných letov. Dôvodom je snehová víchrica Stella, ktorá zasiahla východné pobrežie USA, informoval portál FlightAware.

Fujavica na východné pobrežie USA udrela po tom, ako počasie v januári a vo februári bolo na túto časť USA neobvykle teplé: teplota neraz presiahla 20 stupňov Celzia. V pondelok i dnes však na východe USA panovali pre toto obdobie nezvyčajne nízke teploty, od mínus štyri až do dvoch stupňov Celzia. Predpokladá sa, že okrem východného pobrežia víchrica zasiahne aj oblasť Veľkých prérií a tzv. stredoatlantickú oblasť. 

Zvýšená oblačnosť v okolí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/NOAA )

Agentúra Reuters dnes uviedla, že guvernéri štátov New York, New Jersey, Pensylvánia a Virgínia už vyhlásili stav núdze. Ide o regióny, kde žije okolo 50 miliónov ľudí. Husto sneží v oblasti Bostonu, New Yorku, Baltimoru i Filadelfie. Očakáva sa, že napríklad v okolí New Yorku napadne do stredy rána do 60 centimetrov snehu. Hranica, kde sa snehové zrážky menia na dažďové, prechádza južne od Washingtonu.

Newyorská radnica v noci nadnes vyzvala obyvateľov mesta, aby dnes podľa možnosti zostali doma alebo aspoň nepoužívali autá, kým technické služby sneh z ciest neodstránia. Varovala tiež pred nízkou viditeľnosťou kvôli hustému sneženiu a nárazovému vetru. 

Energetické spoločnosti sa pripravili na možné výpadky v dodávkach elektrického prúdu. Očakávajú sa aj výpadky v železničnej a autobusovej doprave a možné prerušenie na viacerých linkách newyorského metra. Štátne školy v New Yorku dnes zrušili vyučovanie. Rovnaké nariadenie vydali aj úrady v ďalších mestách, napr. v Bostone, v okrese Fairfax County či vo Filadelfii. 

Viac o téme: Snehová kalamitaUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu