Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Uskutoční sa summit Beneluxu a V4: Hlavnou témou budúcnosť EÚ

Mark Rutte
Mark Rutte (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Krajiny Beneluxu - teda Holandsko, Belgicko a Luxembursko - pozývajú členov stredoeurópskej Vyšehradskej skupiny (Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko) do Holandska na rokovania o budúcnosti Európskej únie.

Stretnutie by sa podľa informácií malo uskutočniť do leta. Oznámil to holandský premiér Mark Rutte pred začiatkom dnešného zasadnutia lídrov členských štátov EÚ o pripravovanom summite v Ríme venovanom budúcnosti Únie po odchode Spojeného kráľovstva. Podľa diplomatov sa o veci začalo hovoriť minulú nedeľu, keď sa v Bruseli na večeru zišli ministri zahraničia oboch zoskupení pred pondelkovým rokovaním šéfov diplomacií celej dvadsaťosmičky.
 
Rutte pozvánku štátom V4 ohlásil v prítomnosti belgického premiéra Charlesa Michela a predsedu luxemburskej vlády Xaviera Bettela. Podobný summit o budúcnosti Únie chce Rutte usporiadať aj s pobaltskými štátmi.
 
Podľa diplomatických zdrojov padol návrh na usporiadanie spomínaného stretnutia počas nedeľňajšej neformálnej schôdzky ministrov zahraničných vecí Beneluxu a V4. Stretnutie sa zrejme uskutoční až po summite v Ríme, na ktorom si EÚ 25. marca pripomenie 60. výročie podpisu Rímskych zmlúv a bude na ňom reč o jej ďalšom vývoji.
Viac o téme: BruselVyšehradská štvorka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu