Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Prešľap švédskej ministerky: Musela sa ospravedlniť za nepravdivý údaj o klesaní sexútokov

Ylva Johanssonová Zobraziť galériu (2)
Ylva Johanssonová (Zdroj: SITA/AP)

ŠTOKHOLM - Ministerka pre zamestnanosť a integráciu Ylva Johanssonová v televíznom rozhovore vyhlásila, že počet znásilnení vo Švédsku "klesá, klesá a klesá". Reagovala tak na poznámku exšéfa britskej strany UKIP Nigela Faragea, ktorý minulý mesiac povedal, že ​​v dôslednej migračnej politiky EÚ sa z Malmö stalo hlavné mesto znásilnení v Európe. O pár dní sa ukázalo, že politička nemala pravdu. Napriek 12- percentnému poklesu v roku 2015 sa počet sexuálnych útokov v skutočnosti v roku 2016 zvýšil o 13 percent.

Hororová spoveď teroristu (21) z Daeš: Znásilnil som 200 žien a zabil 500 ľudí

Johanssonová svoju chybu uznala vo vyhlásení pre noviny Dagens Nyheter: "Založila som svoju odpoveď na informácii, ktorú som v tom čase mala, že počet správ o znásilnení v roku 2015 klesol. Bolo odo mňa nesprávne, že som hovorila o vývoji založenom iba na jednom roku. Predbežné údaje za rok 2016, bohužiaľ, ukazujú, že čísla sú na vzostupe. Je dôležité byť korektný, samozrejme."

Johanssonová sa o klesaní počtu znásilnení vo Švédsku vyjadrila v interview televízie BBC. Keď sa mala vyjadriť k vplyvu udelenia pobytu 150-tisíc utečencom v minulom roku, trvala na tom, že medzi zločinom a prisťahovalectvom nie je žiadna súvislosť. Na otázku o sexuálnych útokoch a Farageovej poznámke dodala, že hladina znásilnení klesá.

Nigel Farage
Zobraziť galériu (2)
Nigel Farage  (Zdroj: SITA/AP)

Podľa The Local sa počet nahlásených znásilnení zvýšil z 4208 v roku 2006 na 6560 v roku 2016. Švédska národná rada pre prevenciu kriminality ale upozornila, že to môže byť dôsledkom legislatívnych zmien, ktoré rozšírili definíciu znásilnenia.

Viac o téme: Nigel FarageYlva Johanssonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu