Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Irackí vojaci chytili chlapca (7): Pod futbalovým dresom Chelsea ukrýval hrôzu z Daeš

Pod teplákovou súpravou bol bombový pás. Zobraziť galériu (6)
Pod teplákovou súpravou bol bombový pás. (Zdroj: liveleak)

MOSUL - Dvojminútové video zachytáva dramatické momenty, ako iracký vojak odzbrojujú malé dieťa v drese Chelsea, ktoré pod ním malo pripevnený samovražedný bombový pás. Sedemročný chlapec sa skrýval mimo vojnou zničeného mesta Mosul medzi rodinami, utekajúcimi pred teroristickou organizáciou Daeš.

Dievčinka, ktorú zavraždil Daeš, rozplakala aj tvrdého vojaka: FOTO tiel detí v masovom hrobe

Video bolo urobené za hranicami Mosulu a zobrazuje pravdepodobne najmladšieho samovražedného atentátnika. Je na ňom vidno, ako vojak čupí pri chlapcovi a hovorí do kamery. Vysvetľuje, že je práve 18. marca a že dieťa poslali bojovníci Daeš.

VIDEO Irackí vojaci chytili
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: liveleak)

Chlapec, ktorý sa pravdepodobne volá Uday, povedal že ho poslal "amo", čo znamená strýko, aby zaútočil na armádu. Vojak ho potom požiada, aby zdvihol ruky. Keď mu vyzlečie dres a pomaly sníme obväzy, objaví sa mobilný telefón a batéria. Keď sa dieťa mykne, vojak ho upokojuje slovami: "Neboj sa".

VIDEO Irackí vojaci chytili
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: liveleak)

Iracké vládne sily sa snažia evakuovať obyvateľov západného Mosulu, najmä okolie historického centra a veľkej mešity, aby mohli oblasť zbaviť ostreľovačov Daeš. Realizovať evakuačný plán sa ale kvôli bojom zatiaľ nedarí. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na dôstojníkov irackej armády.

VIDEO Irackí vojaci chytili
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: liveleak)

Daeš sa nechce vzdať

V minulých týždňoch vládne jednotky dobyli z rúk islamistov komplex budov regionálnej vlády, čo im otvorilo cestu k postupu do historického centra. Ďalší postup je ale podstatne ťažší, pretože v husto obývanom centre sťažujú boj úzke uličky.

Armáda zatiaľ ovláda asi 60 percent západného sektora Mosulu a islamisti tamojších civilistov využívajú ako živé štíty. Z oblasti bojov utiekli desaťtisíce ľudí, zostáva ich tam ale podľa odhadov okolo 600-tisíc.

Druhé najväčšie mesto Iraku ovládol Daeš v júni 2014, kedy z tamojšej veľkej mešity jeho vodca abú Bakr Bagdádí vyhlásil na ovládaných územiach Iraku a Sýrie kalifát. Vládna ofenzíva za znovudobytie Mosulu, ktorý je teraz poslednou významnou baštu Daeš v krajine, začala v polovici minulého októbra.

Viac o téme: MosulDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu