Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Militanti z Daeš zaútočili na najväčšiu vojenskú nemocnicu: Intenzívne boje, najmenej 30 mŕtvych

Intenzívne boje sa rozpútali dnes v afganskej metropole Kábul. Zobraziť galériu (4)
Intenzívne boje sa rozpútali dnes v afganskej metropole Kábul. (Zdroj: SITA/AP Photos/Massoud Hossaini)

KÁBUL - Intenzívne boje sa rozpútali dnes v afganskej metropole Kábul po tom, čo skupina neznámych ozbrojencov vtrhla do najväčšej vojenskej nemocnice v tomto meste. Informovalo o tom afganské ministerstvo obrany.

"Bližšie nešpecifikovaný počet militantov v bielych plášťoch vtrhol ráno do vojenskej nemocnice so 400 lôžkami," uviedol hovorca afganského ministerstva obrany s tým, že boje v nemocnici stále prebiehajú.

Militanti z Daeš zaútočili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photos/Massoud Hossaini)

Podľa hovorcu sa prepad začal okolo 09.10 h miestneho času útokom samovražedného atentátnika, ktorý sa odpálil pred vstupnou bránou do budovy nemocnice. Ostatní útočníci následne ovládli prvé a druhé poschodie budovy, odkiaľ z ručných zbraní spustili paľbu na príslušníkov afganských bezpečnostných síl, ktorí nemocnicu a priľahlú oblasť obkľúčili. Pri útoku bolo doteraz zranených najmenej 13 ľudí, oznámilo ministerstvo zdravotníctva.

K útoku na vojenskú nemocnicu sa prihlásil Daeš

K zodpovednosti za dnešný útok na vojenskú nemocnicu v Kábule, pri ktorom zahynuli najmenej štyria ľudia a ďalších približne 60 osôb utrpelo zranenia, sa prihlásila extrémistická organizácia Daeš. "Špeciálne jednotky Islamského štátu útočia na nemocnicu v Kábule," uvádza sa vo vyhlásení Daeš, ktoré militanti zverejnili prostredníctvom svojej tlačovej agentúry Amák.

Militanti z Daeš zaútočili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photos/Massoud Hossaini)

Hovorca militantnej skupiny Taliban pre agentúru DPA potvrdil, že veliteľ Talibanu zodpovedný za operácie tejto organizácie v Kábule o dnešnom útoku nevedel. "Dnešný útok nemá nijakú spojitosť," s Talibanom, uviedol na Twitteri hovorca. Podľa hovorcu afganského ministerstva obrany sa prepad vojenskej nemocnice začal okolo 09.10 h miestneho času útokom samovražedného atentátnika, ktorý sa odpálil pred vstupnou bránou do budovy nemocnice.

Militanti z Daeš zaútočili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photos/Massoud Hossaini)

Ostatní útočníci následne ovládli niekoľko poschodí budovy, odkiaľ z ručných zbraní spustili paľbu na príslušníkov afganských bezpečnostných síl, ktorí nemocnicu obkľúčili a následne začali "čistiť" jej jednotlivé podlažia. Najväčšia vojenská nemocnica v Kábule s kapacitou 400 lôžok sa nachádza neďaleko dvoch civilných nemocníc. V tej istej štvrti majú sídla aj zastupiteľské úrady viacerých štátov. 

Útok Daešu na vojenskú nemocnicu v Kábule si vyžiadal 30 mŕtvych

Na najmenej 30 mŕtvych a 66 zranených sa zvýšil počet obetí útoku na vojenskú nemocnicu v Kábule, ktorú dnes prepadli militanti z extrémistickej organizácie Daeš. Ide o pacientov, návštevníkov a personál nemocnice, oznámilo ministerstvo obrany. Afganské bezpečnostné sily medzičasom útok militantov ukončili a všetkých islamistov, ktorí sa na ňom podieľali, zlikvidovali. 

"Policajné komando ukončilo operáciu, všetci teroristi ... sú mŕtvi," uviedol na Twitteri hovorca afganského ministerstva vnútra Sádik Sádikí s tým, že ďalšie podrobnosti o dnešnom útoku budú zverejnené neskôr. 

Viac o téme: BojeMilitantiKábul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu