Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bombový útok pred najvyšším súdom, prihlásil sa k nemu Daeš: Najmenej 21 mŕtvych

K útoku pred budovou najvyššieho súdu v Afganistane sa prihlásil Daeš.
K útoku pred budovou najvyššieho súdu v Afganistane sa prihlásil Daeš. (Zdroj: SITA/AP/Massoud Hossaini)

KÁBUL - Teroristická organizácia Daeš sa prihlásila k utorňajšiemu bombovému útoku pred budovou afganského najvyššieho súdu v Kábule, pri ktorom zahynulo najmenej 21 civilistov a ďalších viac ako 40 utrpelo zranenia.

Podľa vyjadrenia zverejneného dnes prostredníctvom jedného z kanálov tejto organizácie bol samovražedným útočníkom muž identifikovaný ako abú Bakr Tádžikí. Výbušninu, ktorou bol opásaný, údajne odpálil v skupine sudcov a pracovníkov najvyššieho súdu. Zverejnené vyjadrenie označuje usmrtené či zranené osoby za "odpadlíkov". Rozhodnutia najvyššieho súdu sú podľa neho kacírske a slúžia "križiakom", čo nezostane bez "tvrdého trestu".

Afganské radikálne islamistické hnutie Taliban, ktorému boli doteraz pripisované takmer všetky útoky na tamojšie súdnictvo, sa k utorňajšiemu činu nehlási. Od začiatku tohto roka pritom priznalo zodpovednosť za 16 útokov na súdy, sudcov či pracovníkov justície, vyplýva z pondelňajšej správy OSN o civilných obetiach vojny v Afganistane.

Daeš sa doteraz v Afganistane zameriaval predovšetkým na útoky namierené proti šiitskej menšine. Kábulská bunka Daeš zabila v novembri najmenej 28 ľudí a desiatky ďalších zranila, keď zaútočila na jednu z miestnych šiitských mešít.

Viac o téme: Teroristický útokKábulAfganistanDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu