Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rozruch na mierových rozhovoroch v Astane: Milície Asada sú len ďalšími teroristami

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA/AP)

ASTANA - Vedúci delegácie sýrskych povstalcov na mierových rozhovoroch v kazašskej metropole Astana vyzval dnes na zaradenie zahraničných milícií, bojujúcich po boku armády prezidenta Bašára Asada, do zoznamu teroristických organizácií.

Muhammad Allúš v prejave na úvodnom zasadnutí mierových rozhovorov v Astane vyhlásil, že k takýmto skupinám patrí aj libanonské militantné hnutie Hizballáh. Doplnil, že sýrski civilisti sú vystavovaní dvom formám terorizmu - "terorizmu Bašára Asada či terorizmu Dáišu". Použil pritom arabskú skratku staršieho názvu extrémistickej organizácie Daeš.

Videozáznam zachytávajúci Allúšov prejav poskytli na zverejnenie opoziční delegáti, ktorí boli prítomní na tomto zasadnutí, a získala ho aj tlačová agentúra AP. Allúš takisto zopakoval výzvu na upevnenie Ruskom podporovanej dohody o prímerí, ktorá bola oznámená koncom minulého mesiaca. Vyslanec sýrskej vlády neskôr Allúšov prejav ostro skritizoval ako "provokačný" a "nehanebný".

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura v dnešný prvý deň mierových rozhovorov v Astane tiež vystúpil s prejavom. Vyzval účastníkov rozhovorov, ktorí patria v sýrskej vojne k bojujúcim stranám, aby sa dohodli na mechanizme zavedenia celoštátneho prímeria.

De Mistura povedal, že ak budú rozhovory v Kazachstane úspešné v otázke upevnenia súčasného prímeria, môžu vydláždiť cestu pre priame rozhovory medzi rôznymi sýrskymi stranami na budúci mesiac vo švajčiarskej Ženeve. Vyslanec OSN uviedol, že nájdenie spôsobov na vybudovanie dôvery medzi sýrskou vládou a ozbrojenou sýrskou opozíciou zlepší aj boj proti teroristickým skupinám, ktorého sa netýka prímerie dosiahnuté 30. decembra 2016.

Viac o téme: Bašár AsadDaešMuhammad Allúš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu