Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mierové rokovania o Sýrii boli úspešné, tvrdí turecká strana: Dôležitý je mechanizmus ochrany

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu
Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu (Zdroj: SITA/AP)

ANKARA - Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu označil mierové rokovania o Sýrii, ktoré sa v utorok skončili v kazašskom hlavnom meste Astana, za "úspešné". Podľa šéfa tureckej diplomacie stretnutie predstavuje "prelomový okamih" v procese riešenia sýrskej otázky.

"Tieto rozhovory sú veľmi dôležité z hľadiska budovania dôvery medzi oboma stranami, ktoré sa stretli na otváracej slávnosti a potom rokovali prostredníctvom mediátorov. Vymenili sa však aspoň názory ohľadom posilnenia režimu prímeria a nasledujúcej fázy politického urovnania," uviedol Čavušoglu.

"Celkovo, po dvoch dňoch, možno povedať, že rokovania v Astane boli úspešné," zdôraznil rezortný šéf, ktorého dnes s odvolaním sa na turecké médiá citovala agentúra TASS. Hlavným výsledkom stretnutia bolo prijatie komuniké, v ktorom sa obe strany dohodli na zriadení mechanizmu monitorovania prímeria.

Rokovania v Astane boli väčšinou nepriame, a to prostredníctvom vyslanca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu. Dialóg bude pokračovať 8. februára vo švajčiarskej Ženeve. Na ďalšie kolo konzultácií by mali dostať pozvanie už aj zástupcovia ozbrojenej opozície. Posledné kolo rokovaní sa konalo vlani v apríli.

Viac o téme: TureckoSýriaAstanaMevlüt Čavušoglu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu