Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozivá štatistika: Počet ozbrojených útokov a teroristických činov rapídne stúpol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Počet ozbrojených útokov a teroristických činov sa vlani oproti roku 2015 zvýšil o 26 percent, pričom celosvetovo dosiahol počtu 24.000, a to najmä v dôsledku eskalácie násilia na Ukrajine, v Turecku a Jemene.

Vyplýva to zo správy, ktorú v pondelok zverejnila americká analytická spoločnosť IHS. Extrémistická organizácia Daeš rozšírila vlani svoju geografickú pôsobnosť a prispela k prehĺbeniu dlhodobých konfliktov v Iraku a Sýrii.

Daeš uskutočnil vlani na celom svete 4236 útokov, pri ktorých podľa výročnej analýzy IHS zahynulo 10.807 ľudí. "Vlani sme boli svedkami menších asymetrických útokov a zvýšenia počtu oblastí dlhodobejších konfliktov, ako je východ Ukrajiny," uviedol riaditeľ IHS Matthew Henman.

"V roku 2016 sme tiež boli svedkami zvýšeného počtu útokov mimo oblasti Blízkeho východu, ktoré Daeš spáchal, prípadne sa k nim prihlásil," uviedol ďalej Henman, pričom dodal, že tieto útoky predstavovali 16 percent všetkých útokov spáchaných Daeš, čo je oproti ôsmim percentám v roku 2015 výrazný nárast.

Počet útokov militantov na východe Ukrajiny sa vlani oproti roku 2015 zoštvornásobil a dosiahol počtu 4449, pričom 3417 z nich spáchali podľa IHS proruskí separatisti v Doneckej ľudovej republike (DĽR). Pri útokoch na východe Ukrajiny zahynulo vlani 124 ľudí, čo svedčí o skutočnosti, že ide o konflikt nízkej intenzity, keď k ozbrojeným potýčkam dochádza pozdĺž statických línií.

Viac o téme: útokyTeroristi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu