Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Donald Trump s Melaniou na inauguračnom plese: VIDEO Tanečné kúsky v štýle Medveďku, daj labku

Donald Trump na inauguračnom plese Zobraziť galériu (6)
Donald Trump na inauguračnom plese (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Nový prezident Spojených štátov Donald Trump sa po piatkovej inaugurácii zúčastnil s manželkou Melaniou troch inauguračných plesov. Prinášame vám video tanca nového prezidentského páru.

Na dvoch z plesov si nový prezident s manželkou zatancovali na pieseň My Way, ktorú spopularizoval Frank Sinatra. Pripojili sa k nim tiež viceprezident Mike Pence so ženou Karen a členovia Trumpovej rodiny. 

Donald Trump s Melaniou
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Na druhom z inauguračných bálov Trump zameral pozornosť na svoje časté komentáre na twitteri. Účastníkov plesu sa spýtal, či má v komunikácii na svojom twitterovom účte pokračovať a dav súhlasne zaburácal. Trump vyhlásil, že twitter, kde má cez 20 miliónov sledujúcich, mu dáva možnosť "obchádzať nečestné médiá".

Donald Trump s Melaniou
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Niekdajší modelka Melania Trumpová si na plesy obliekla biele šaty z dielne francúzskeho návrhára Hervého Pierra. Zvolila model s odhalenými ramenami a vysokým rozparkom, doplnený tenkým červeným pásikom. Na treťom plese Trumpová poďakovala zhromaždeným príslušníkom americkej armády. "Je mi cťou byť vašou prvou dámou," povedala.

Donald Trump s Melaniou
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Donald Trump s Melaniou
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Prejav bol najkratším od Cartera

Inauguračný prejav nového amerického prezidenta Donalda Trumpa bol najkratším od čias Jimmyho Cartera. Z republikánov mal porovnateľnú dĺžku naposledy Theodore Roosevelt pred viac ako sto rokmi. Uviedol to analytik zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Dušan Fischer.

"Prejavy určite nie sú Trumpovou silnou stránkou. Z hľadiska obsahu aj formy išlo prakticky o kratšiu verziu jeho prejavu na nominačnom sneme v lete. Tie isté témy, tie isté emócie, tie isté gestá," konštatoval analytik. Z pohľadu zahraničnej politiky bol podľa neho prejav veľmi izolacionistický. "Je vidno, že Trump chce pristupovať k svetovej politike ako biznismen a pozerá predovšetkým na svoj, respektíve americký prínos," uviedol Fischer.

V oblasti domácej politiky išlo podľa analytika opäť o tie isté frázy, v rámci ktorých sľúbil, že svojich voličov nikdy nesklame a že Amerika bude odteraz vyhrávať. "Prejav bol inak veľmi vágny, nespomenul menšiny, okrem Afroameričanov. Nebol to konzervatívny ani republikánsky prejav, ale prejav populistický, všetko sľubujúci a nič nehovoriaci," dodal.

Donald Trump zložil v piatok (20. 1.) slávnostnú prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa a stal sa tak 45. prezidentom Spojených štátov amerických. Nový americký prezident začal svoj prvý prejav poďakovaním: "Ľudia z celého sveta, ďakujem vám!" Trump sa ďalej poďakoval svojmu predchodcovi Barackovi Obamovi a jeho manželke Michelle za to, ako mu pomohli pri preberaní tejto funkcie. Obaja boli podľa neho "úžasní".

"Prenášame moc z Washingtonu a vraciame ju späť vám, verejnosti, americkému ľudu," odkázal Trump americkým občanom. "My, občania Ameriky, sa teraz zúčastňujeme úsilia znovu vybudovať našu veľkú krajinu," pokračoval. "Áno, v ceste budú stáť prekážky a nastanú aj ťažké obdobia," pripustil s tým, že "svoju prácu dotiahneme do konca". Spoločne budeme určovať smer Ameriky veľa ďalších rokov, konštatoval Trump a dodal: "Skončila sa éra prázdnych slov".

Trumpovi pri písaní približne 20-minútového prejavu pomáhalo niekoľko poradcov vrátane Stephena Millera, Kellyanne Conwayovej, Reincea Priebusa a Stevena Bannona. Prezidentov tím však trvá na tom, že väčšinu príhovoru si Trump písal sám.

 

Viac o téme: Donald TrumpWashingtonInauguračný ples
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu