Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Europarlament odmietol zoznam problémových štátov zostavený Európskou komisiou

Európsky parlament
Európsky parlament (Zdroj: TASR)

ŠTRASBURG/BRUSEL – Upravený zoznam štátov nespolupracujúcich v boji proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu zostavený Európskou komisiou (EK) je podľa europoslancov neúplný. V dnešnom hlasovaní ho odmietli a vrátili EK na prepracovanie a rozšírenie o entity nespolupracujúce v daňovej oblasti.

V platnosti tak zatiaľ zostáva doterajšia čierna listina a jej prípadné rozšírenie je na zvážení EK. Europoslankyňa Judith Sargentini, ktorá sa venuje tejto oblasti, uviedla: "Toto hlasovanie odráža mienku Európskeho parlamentu ohľadom nedostatkov aktuálneho zoznamu. Dúfame, že Komisia bude v procese jeho prepracovania ambicióznejšia tak, aby vytvorila čiernu listinu, ktorá bude zodpovedať svojmu účelu."

Europoslanec Krišjanis Karins zasa žiada, aby boli na zozname štáty len v prípade, že na to existujú jasné dôkazy. EK by to podľa neho mala vyhodnocovať "jednoduchým a transparentným algoritmom, ktorý obstojí aj v procese verejnej kontroly".

Na predloženom zozname EK sa nachádza jedenásť štátov vrátane Afganistanu, Iraku, Bosny a Hercegoviny a Sýrie, ktoré nedostatočne bojujú proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu. Občania a podniky z týchto nespolupracujúcich štátov čelia prísnejším kontrolám pri podnikateľských aktivitách v EÚ.

Europoslanci odobrili zloženie parlamentných výborov len s jedinou zmenou

Európsky parlament (EP) dnes schválil zloženie svojich 22 výborov len s jedinou zmenou. Slovenskí europoslanci zostávajú v tých istých výboroch ako doposiaľ. Po predsedovi, podpredsedoch a kvestoroch EP si dnes europoslanci schválili aj zloženie parlamentných výborov. Jedinou zmenou je výmena europoslanca Charlesa Tannocka v podvýbore pre ľudské práva, ktorého nahradí Amjad Bashir.

Slovenskí europoslanci zostávajú v tých istých výboroch ako doteraz. Najviac z nich, traja, sú vo výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci. Na najbližšom zasadnutí si 22 výborov EP zvolí predsedov a podpredsedov.

Europoslanci aj eurokomisári chcú zlepšiť podmienky migrantov trpiacich v zime

Europoslanci apelovali na európske aj národné inštitúcie, aby pomohli migrantom zvládať nízke teploty a snehové záveje. Členské štáty vyzvali na splnenie záväzku prijať 160.000 azylantov z Grécka a Talianska. Životné podmienky migrantov v stredu kritizoval eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopulos, ktorý navštívil ostrov Lesbos.

Viacero europoslancov počas dnešného plenárneho zasadnutia v Štrasburgu označilo situáciu, v ktorej sú migranti na gréckych ostrovoch alebo v Srbsku, za neprijateľnú. Pripomenuli, že z celkovo 160.000 migrantov z Grécka a Talianska určených na relokáciu do ostatných členských štátov EÚ na základe povinných kvót bolo zatiaľ premiestnených len približne šesť percent.

V pléne europarlamentu k téme vystúpil eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis. "Nie sme hrdí na túto veľmi bolestnú situáciu," vyhlásil. Dodal, že Únia poskytla Grécku dostatok financií na zvládanie podobných nepredvídateľných situácií, ale Atény peniaze nevyužívajú najefektívnejším spôsobom.

Viac o téme: Európsky parlamentEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu