Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

ROZHODNUTÉ! Toto je 12-bodový plán brexitu, ktorý zmení Európu: Bude to drsné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová v utorok v prejave k očakávanému brexitu uviedla 12 priorít, ktorými sa má v úmysle pri vyjednávaní podmienok odchodu Británie z EÚ riadiť. Zdôraznila, že krajina nemá záujem o čiastočné členstvo v EÚ ani iné riešenie, na základe ktorého by bola "napoly dnu a napoly von". Brexit podľa nej vylučuje členstvo v jednotnom európskom trhu, pretože to by znamenalo, že by Spojené kráľovstvo "vôbec nevystúpilo z EÚ". Vláda sa teda bude podľa BBC predovšetkým usilovať o naplnenie týchto bodov.

1. Odchod Británie z únijného jednotného trhu

Mayová dala svojím prejavom prvýkrát jasne najavo, že Británia sa nebude usilovať o tzv. mäkký brexit, do ktorého ju tlačia zástancovia zotrvania v EÚ. "To čo navrhujem, nemôže znamenať spolupatričnosť s (únijným) jednotným trhom, ktorý by nám bránil v uzatváraní našich vlastných obchodných dohôd. A to nielen s EÚ, ale aj so starými a novými spojencami mimo Európy," vysvetlila Mayová.

Británia nemá podľa Mayovej v úmysle prijať model použitý v prípade iných krajín ako Nórsko a nechce si vyberať "odrobinky" z členstva v EÚ. Ak by chcela zotrvať na jednotnom trhu EÚ, musela by okrem iného zaručiť voľný pohyb občanov EÚ na svojom území.

2. Odchod Británie zo Súdneho dvora EÚ

"Prevezmeme späť kontrolu nad našimi zákonmi a ukončíme právomoci Európskeho súdneho dvora v Británii. Odchod z Európskej únie bude znamenať, že naše zákony budú tvorené vo Westminsteri, Edinburghu, Cardiffe a Belfaste. A tieto zákony budú interpretované sudcami nie v Luxembursku, ale na súdoch v celej tejto krajine," povedala britská premiérka.

3. Kontrola počtu imigrantov z krajín EÚ

"Británia je otvorená a tolerantná krajina. Vždy budeme stáť na strane prisťahovalectva, a to najmä vysoko kvalifikovaných pracovníkov, vždy budeme chcieť imigráciu z Európy, a budeme vždy vítať jednotlivých migrantov ako kamarátov," uviedla Mayová a dodala: "Ale správa od verejnosti pred a počas kampane pred referendom bola jasná: Brexit musí znamenať kontrolu nad množstvom ľudí, ktorí prichádzajú do Británie z Európy, a to je to, čo urobíme."

Otázka migrácie patrila k hlavným argumentom napokon úspešného tábora stúpencov odchodu z EÚ pred júnovým referendom o brexite.

4. Kontrola imigračných práv občanov EÚ v Británii a britských občanov v EÚ

Theresa Mayová uviedla, že chce, aby bolo možné prisľúbiť občanom EÚ, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú vo Veľkej Británii, že môžu zostať, ale zopakovala varovanie, že tak bude môcť urobiť iba v prípade, ak ostatné krajiny Európskej únie dajú rovnaký sľub Britom žijúcim u nich.

5. Neusilovať o čiastočné alebo pridružené členstvo v EÚ

"Chcem, aby sme boli skutočne globálna Británia - najlepší priateľ a sused našich európskych partnerov, ale aj krajina, ktorá presahuje hranice Európy. Krajina, ktorá buduje vzťahy so starými priateľmi i novými spojencami," konštatovala predsedníčka britskej vlády.

Kultúra Spojeného kráľovstva je podľa nej "hlboko internacionalistická" a referendové rozhodnutie o brexite nebolo pokynom "obrátiť sa dovnútra". Mayová v prejave povedala, že sa bude na nadchádzajúcich rokovaniach o odchode z Únie snažiť o "nové, pozitívne a konštruktívne partnerstvo" s EÚ. Zdôraznila, že je v národnom záujme Británie, aby EÚ bola úspešná.

Theresa Mayová
Zobraziť galériu (5)
Theresa Mayová  (Zdroj: SITA)

6. Dosiahnuť voľný obchod s EÚ

Spojené kráľovstvo opustí jednotný trh, ktorý mu v súčasnosti umožňuje obchodovať so zvyškom EÚ bez obmedzenia. "Namiesto toho sa budeme snažiť o čo najširší prístup k nemu prostredníctvom novej, komplexnej, odvážnej a ambicióznej dohody o voľnom obchode," vysvetlila Mayová.

7. Mať s EÚ colnú dohodu

Podľa vlastných slov vníma Mayová s "otvorenou mysľou" možnosť novej dohody o colnej únii, čo by však obmedzilo možnosti Británie pri uzatváraní vlastných colných dohôd.

8. Uzavrieť obchodné zmluvy s krajinami mimo EÚ

"Chceme sa dostať von do širšieho sveta, obchodovať a podnikať po celom svete. Krajiny, vrátane Číny, Brazílie a štátov Perzského zálivu, už prejavili záujem o obchodné dohody s nami. Začali sme diskusie o budúcich obchodných väzbách s krajinami, ako je Austrália, Nový Zéland a India. A prezident Trump vyhlásil, že Británia nie je "v zadnej línii pre obchodné dohody so Spojenými štátmi, najväčšou ekonomikou sveta, ale na poprednom mieste"," objasnila Mayová.

Briti protestujú proti výsledkom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

9. Pokračovať v praktickom zdieľaní spravodajských a policajných informácií s EÚ

"Globálna Británia bude pokračovať v spolupráci so svojimi európskymi partnermi v dôležitých oblastiach, ako je zločin, terorizmus a zahraničné veci," povedala britská premiérka.

10. Odchod po etapách, aby zmeny neboli predovšetkým pre podniky príliš destabilizačné

Mayová uviedla, že nechce náhlu zmenu z jedných opatrení k druhým, ale postupný proces vystúpenia z Únie. Dohoda s EÚ by mohla byť schválená po dvojročnom rokovaní, čo pravdepodobne znamená v marci 2019.

11. Udržať spoločnú zónu voľného pohybu medzi Spojeným kráľovstvom a únijnou Írskou republikou

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Británia mala otvorenú hranicu s Írskom ešte predtým, než sa v EÚ ustálila sloboda pohybu. Mayová chce, aby to tak pokračovalo aj naďalej. "Spoločný priestor pre cestovanie medzi Britániou a Írskou republikou existoval mnoho rokov. V skutočnosti to bolo skôr, než sme sa stali členmi Európskej únie. A rodinné zväzky a putá náklonnosti, ktoré zjednocujú naše dve krajiny znamenajú, že bude vždy existovať osobitný vzťah medzi nami," nechala sa počuť Mayová.

12. Držať sa princípu, že žiadna dohoda je lepšia než zlá dohoda

Mayová plánuje aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím spustí brexit a oficiálnu dvojročnú lehotu na vyrokovanie jeho podmienok zo zvyšnými členskými štátmi, do konca marca. Či sa jej tento časový plán podarí dodržať, závisí aj od verdiktu najvyššieho súdu, ktorý sa očakáva v januári. Sudcovia majú rozhodnúť, či musí požiadať o súhlas parlamentu predtým, ako sa formálne začne proces odchodu Británie z EÚ. Britská premiérka predniesla v utorok svoj prejav pred štátnymi zamestnancami a zahraničnými diplomatmi v londýnskom sídle Lancaster House, ktoré využíva ministerstvo zahraničných vecí a ktoré bolo dejiskom medzinárodných summitov.

Mayovej prejav mal zjednotiť konzervatívcov i Veľkú Britániu

Prejav britskej premiérky Theresy Mayovej možno ohodnotiť ako dobrý, plný pozitívnych vyjadrení o globálnej Británii a spoločných hodnotách s Európou, sociálnej spravodlivosti doma a o budovaní silnej Únie ako domácej, tak aj európskej. Pre TASR to uviedla Erika Harrisová, profesorka politológie na britskej univerzite v Liverpoole.

"Tento prejav mal hlavne v úmysle zjednotiť Konzervatívnu stranu a uspokojiť tvrdých zástancov brexitu, zjednotiť Veľkú Britániu, predovšetkým Škótsko a uspokojiť kritikov brexitu sľubom, že konečnú dohodu s EÚ bude schvaľovať Európsky parlament," povedala.

Británia podľa nej očakáva osobitnú dohodu o obchode, pričom radšej opustí Úniu bez dohody, ako prijme nevýhodnú. V prípade, že EÚ zaujme k Británii negatívny postoj, resp. neprijme jej podmienky, EÚ a jej členské štáty podľa Harrisovej stratia prístup k britskému trhu a v rámci bezpečnosti a otázky terorizmu i prístup k informáciám britskej informačnej služby.

Theresa Mayová
Zobraziť galériu (5)
Theresa Mayová  (Zdroj: SITA/AP)

"Niekoľkokrát spomenula spojenia "starí priatelia a noví spojenci" a odmietla myšlienku, že Británia by mala v úmysle poškodiť EÚ. Ale zároveň zdôraznila, že Veľká Británia nie je ako iné štáty Európy, má inú históriu, inú politickú kultúru a tradíciu a preto je nadnárodnosť pre ňu nevhodná. Vrátila sa do známeho terénu britskej osobitnosti a neflexibilnosti EÚ, lebo podľa Mayovej je Británia globálna moc so širším obzorom a väčšími možnosťami, ktoré prekračujú hranice Európy," konštatovala politologička.

Podľa nej britská premiérka potvrdila to, že Spojené kráľovstvo opustí spoločný európsky trh a že buď opustí colnú úniu, alebo sa dohodne na nejakej forme colnej únie. Taktiež sa zmienila, že verdikty Európskeho súdneho dvora Británia neprijme a záujmy európskych občanov žijúcich v Británii ochráni, pokiaľ ide o schopných ľudí, ktorých krajina potrebuje. Británia sa podľa nej bude naďalej zapájať do európskeho výskumu a vedy aj formou malých finančných príspevkov.

Podľa politologičky sme sa z prejavu britskej premiérky nedozvedeli veľa nového o tom, čo brexit znamená. "Znamená, že Británia opustila EÚ a teraz to len formalizuje tak, aby získala čo najväčšie obchodné výhody a uspokojila domácu scénu. Pre EÚ je preto dôležité sa sústrediť na svoj vlastný cieľ a nie na tento prejav," uzatvorila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu