Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Charlie Hebdo opäť šokuje svet drsnou karikatúrou Alexandrovcov: Smutné, Putin tam nebol

Alexandrovci Zobraziť galériu (2)
Alexandrovci

PARÍŽ - Rusko trúchli nad veľkou stratou legendárneho súboru Alexandrovci, ktorí sa stali obeťami nehody lietadla Tupolevu Tu – 154. Francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo si poriadne zgustol a neodpustil si ohavné žarty smerujúce k tejto tragédii. Rusi sa ohradili a považujú tento vtip za nehorázny.

Rusi sú zhrození. Po tom, čo francúzsky časopis Charlie Hebdo zverejnil výsmešné karikatúry spojené s pádom lietadla, na ktorého palube sa nachádzal vojenský súbor Alexandrovci, sa spustili ostré kritiky. Hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov tento úbohý čin opísal ako ohavný a nehorázny. "Pre človeka je ponižujúce už to, že tomu vôbec venuje pozornosť," podotkol Konašenkov. Podľa jeho ďalších slov, ľudia, ktorí stoja za takýmto druhom umenia sú  stratení.

Charlie Hebdo opäť šokuje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Reakcia ruských predstaviteľov prišla okamžite po tom, ako boli karikatúry zverejnené. Na jednej z nich padá lietadlo priamo do mora, pričom jeden z členov hlási: "Repertoár súboru Červenej armády sa rozširuje."

Ďalšia z karikatúr je spojená s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. "Zlá správa... Putin v lietadle nebol," zneli slová pripojené k obrázku padajúceho lietadla.  

Okrem tragédie súboru Alexandrovci, si zobrali na paškál aj ruského veľvyslanca Andreja Karlova, na ktorého bol 19. decembra spáchaný atentát. Útok sa odohral v tureckom meste Ankara. Karlov bol útočníkom zastrelený zozadu, počas svojho príhovoru. 

Výsmechom nešetria

Redakcia časopisu Charlie Hebdo sa preslávila viacerými netaktnými publikáciami. Svojimi karikatúrami nie raz urazila moslimov po tom, čo zosmiešnila proroka Mohameda. Taktiež útok na Rusov nie je žiadna novinka. Minuloročný atentát na palubu ruského Airbusu A321 na Sinaji si tiež vyslúžil vlastné karikatúry. Úctu k 224 obetiam niekde redakcia zabudla.

Hovorca Konašenkov si preto neodpustil štipľavú a ironickú poznámku k spoluobčanom, ktorí ešte pred nedávnom nosili tričká s nápisom Je suis Charlie (Som Charlie), venovanú spomienke obetiam vrážd v redakcii Charlie Hebdo. Konašenkov označil karikatúry uverejnené v Charlie Hebdo za "výkaly", pričom dodal, že "pre normálneho človeka je ponižujúce takémuto ťažkopádnemu svinstvu čo i len venovať pozornosť".

Viac o téme: NehodaTragédiaVýsmechAlexandrovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu