Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Mali uniesli Francúzku: Je šéfkou humanitárnej organizácie pomáhajúcej deťom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Francúzka, ktorá je riaditeľkou mimovládnej organizácie poskytujúcej pomoc podvyživeným deťom, bola v sobotu unesená z mesta Gao na severovýchode Mali. Oznámilo to dnes francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

O okolnostiach jej únosu neposkytlo žiadne informácie. Podľa vyjadrenia malijskej armády únoscovia odviezli Francúzku na sever. O ich totožnosti alebo motívoch armáda nič nepovedala. Webová stránka France24.com s odvolaním sa na malijských predstaviteľov uviedla, že žena mala dvojité občianstvo, okrem francúzskeho aj švajčiarske.  

V Mali je chaos od roku 2012, kedy sa vlády nad jeho severnou časťou zmocnili islamistickí povstalci. Francúzsko ako bývalá koloniálna mocnosť Mali proti nim zakročilo začiatkom roka 2013, čo neskôr v tom istom roku viedlo k rozmiestneniu mierových síl OSN v krajine. Medzinárodným silám pod vedením Francúzsku sa o rok nato podarilo džihádistické sily vytlačiť z veľkých miest. 

Napriek mierovej dohode, podpísanej vlani vládou, skupinami, ktoré ju podporujú a etnickými tuarégskymi povstalcami, dochádza takmer každý týždeň k útokom na bezpečnostné sily. Únosy sú však v Mali zriedkavé.

Viac o téme: únosFrancúzskoMali
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu