Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

VIDEO Ruský minister odhalil dôvod pádu ruského lietadla so známym zborom: Žiadny terorizmus, ale chyba pilota!

Pátracia akcia po zvyškoch vojenského lietadla TU-154, ktoré sa v nedeľu zrútilo do Čierneho mora. Zobraziť galériu (6)
Pátracia akcia po zvyškoch vojenského lietadla TU-154, ktoré sa v nedeľu zrútilo do Čierneho mora. (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Pátracia operácia v Čiernom mori - v oblasti dnešného pádu ruského vojenského lietadla s 92 ľuďmi na palube - pokračovala aj po zotmení a bude prebiehať v nepretržitom režime, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Ruský minister dopravy Maxim Sokolov vyhlásil, že pravdepodobnou príčinou bola chyba pilota alebo technická porucha.

Podľa rezortu bolo do operácie zapojených vyše 3000 záchranárov vrátane viac ako 100 potápačov. Okrem 32 plavidiel záchranári využívajú vrtuľníky, bezpilotné lietadlá a ponorky. K dispozícii majú počas noci aj silné svetlomety. Lode prehľadali už zhruba 100 štvorcových kilometrov a lietadlá 240. Snažia sa zistiť presnú polohu pádu lietadla.

VIDEO Ruský minister odhalil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

Lietadlo ruského ministerstva obrany typu Tu-154 smerovalo z prímorského mesta Soči na ruskú leteckú základňu Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja. Zrútilo sa do Čierneho mora iba niekoľko minút po štarte z letiska v Soči na juhozápade Ruska. V lietadle sa nachádzalo 84 cestujúcich a osemčlenná posádka. Ministerstvo obrany zverejnilo zoznam pasažierov, medzi ktorými bolo 64 členov súboru Alexandrovovci vrátane vedúceho Valerija Chalilova, ale aj novinári a vojaci. Haváriu s najväčšou pravdepodobnosťou nikto neprežil.

Zapojili zhruba 3500 ľudí, zatiaľ našli 11 tiel 

Do pátrania po ruskom vojenskom lietadle, ktoré sa v nedeľu zrútilo do vôd Čierneho mora, zapojili úrady už zhruba 3500 ľudí. Pátranie pokračovalo nepretržite celú noc. Haváriu stroja Tu-154 s 92 ľuďmi na palube nikto neprežil. Doposiaľ sa podarilo nájsť 11 tiel obetí. Informovalo o tom dnes ruské ministerstvo obrany.

Ruský minister dopravy Maxim Sokolov uviedol, že časť trosiek lietadla sa môže nachádzať aj na území Abcházska. Poznamenal, že Abcházsko vyjadrilo ochotu pomáhať pri rozšírení zóny pátrania. Sokolov dodal, že teroristický útok nie je hlavnou verziou vyšetrovateľov.

Príčinou pádu bola zrejme chyba pilota

Ruský minister dopravy Maxim Sokolov dnes vyhlásil, že pravdepodobnou príčinou nedeľného zrútenia lietadla do vôd Čierneho mora bola chyba pilota alebo technická porucha. 

Minister Sokolov vo vyjadreniach dnes odvysielaných v televízii povedal, že vyšetrovatelia sa sústreďujú na prípadnú chybu pilota alebo na technickú poruchu a že teroristický útok nepatrí medzi hlavné verzie pri vyšetrovaní.

Časť úlomkov je na súši

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie dnes informovalo, že časť úlomkov trupu lietadla ruského ministerstva obrany, ktoré sa v nedeľu krátko po štarte z letiska v meste Soči zrútilo do Čierneho mora, už potápači vytiahli z mora.

Skupina potápačov ministerstva pre mimoriadne situácie objavila úlomky lietadla vo vzdialenosti asi 400 metrov od brehu v hĺbke 25 metrov. Ministerstvo vo svojom vyhlásení spresnilo, že nájdený "nebol trup lietadla, ale jeho úlomky".  "Na dne je veľa malých úlomkov, veľké tam prakticky nie sú," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré spresňuje, že potápači sa opakovane ponorili k morskému dnu, aby pokračovali v pátraní.

Posádka ruského lietadla, ktoré sa v nedeľu zrútilo do Čierneho mora, sa mohla pripravovať na núdzové pristátie na vode, ale nestihla tento manéver uskutočniť. Pre agentúru Interfax to dnes uviedol nemenovaný zdroj vo vyšetrovacej komisii. "Posádka zrejme nemala dostatok času na núdzové pristátie na vode. Zdá sa, že mimoriadna situácia mala rýchly vývoj. Podľa všetkého piloti stihli cestujúcich varovať pred možnou haváriou," dodal zdroj podľa agentúry Interfax. Agentúra RIA Novosti napísala, že na niektorých už objavených telách obetí boli záchranné vesty. Ministerstvo obrany túto správu rozhodne poprelo. 

Ruská Federálna bezpečnostná služba dnes informovala, že hlavnými pracovnými verziami príčin pádu lietadla ministerstva obrany z 25. decembra je "prítomnosť cudzích predmetov v motore, zlá kvalita paliva, ktorá mohla viesť k strate výkonu a zlyhaniu motorov, chyba pilota a technická porucha lietadla." FSB súčasne oznámila, že nateraz neboli zistené žiadne príznaky či fakty o tom, že na palube lietadla sa odohral teroristický útok alebo diverzia.

Kiska poslal telegram

Prezident Andrej Kiska poslal ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi v súvislosti s pádom lietadla v nedeľu sústrastný telegram. Informoval o tom Kiskov hovorca Roman Krpelan. „Vážený pán prezident, vyjadrujem Vám a rodinám zosnulých moju úprimnú sústrasť v súvislosti s tragickým pádom vojenského lietadla, pri ktorom vyhasli životy občanov Vašej krajiny," uvádza sa v telegrame.

Našli ďalšie telá

V oblasti pádu ruského lietadla Tu-154, ktoré sa v nedeľu krátko po svojom štarte v Soči zrútilo do Čierneho mora, našli záchranári doteraz telá 13 obetí. Ako pre agentúru RIA Novosti uviedol nemenovaný zdroj blízky vyšetrovaniu, potápači objavili na dne mora aj niekoľko úlomkov lietadla, vrátane väčších, pričom časť z nich už dopravili na súš. 

Potápači vytiahli z mora aj dve súčasti riadiacej dosky, pričom podľa výrobných čísel sa zistilo, že patria havarovanému lietadlu. Čierne skrinky, ktoré by mohli objasniť príčinu katastrofy, sa zatiaľ nájsť nepodarilo. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) však nateraz nemá dôkazy o tom, že by na palube bolo došlo k teroristickému útoku.

Súbor zostane symbolom armády Ruska

Alexandrovov súbor piesní a tancov bude žiť a zostane symbolom armády a Ruska. Vyhlásil to dnes pred novinármi námestník ruského ministra obrany Nikolaj Pankov v súvislosti s nedeľňajšou nehodou lietadla, pri ktorej zahynulo 68 členov a interných zamestnancov súboru. Na palube lietadla ruského ministerstva obrany, ktoré sa krátko po štarte z ruského Soči zrútilo do Čierneho mora, bolo 92 ľudí.

Pankov spresnil, že Alexandrovovci majú spolu 285 členov. "Zahynulo 68 umelcov a zamestnancov súboru, dnes to môžeme takto povedať. Je to veľmi veľká strata. Budeme veľmi tvrdo pracovať na tom, aby sme ich nahradili. Súbor bude žiť...a zostane symbolom našej armády a našej krajiny," zdôraznil Pankov.

Viac o téme: TragédiaLietadloRuskoTU-154Čierne more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu