Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Obrovská skaza sýrskeho Aleppa: Hrôza na VIDEU z evakuácie zbombardovaného mesta

Z bombardovaného Aleppa zostali ruiny Zobraziť galériu (6)
Z bombardovaného Aleppa zostali ruiny (Zdroj: SITA/AP)

DAMASK/MOSKVA - Sýrske mesto Aleppo dobyté sýrskou armádou opustilo za posledných 24 hodín vyše 6400 ľudí, okolo 3000 z nich boli povstalci. Podľa agentúry RIA to oznámilo ruské ministerstvo obrany. Sýrska televízia Al-Ichbáríja uviedla, že dnes z mesta vyrazili už štyri konvoje. V priebehu dopoludnia sa evakuácia ale prerušila kvôli streľbe šiitských milícií. Dron, ktorý mapoval situáciu z výšky, ukázal, v akom otrasnom stave sa dnes zbombardované mesto nachádza. Pohľad naň a ľudí opúšťajúcich svoje zničené domy, vháňa slzy do očí.

VIDEO Obrovské zlyhanie mocných: Ľudia sa lúčia so životom, emotívne odkazy z pekla Aleppa!

Sýrska televízia zverejnila zábery desiatok zelených autobusov hromadnej dopravy a sanitiek zaparkovaných v štvrti Ramúsa pripravených sa zapojiť do evakuácie. Potom televízne zábery ukázali, ako sa nákladné a osobné vozidlá vezúce ľudí vydávajú vybraným koridorom do oblastí ovládaných povstalcami.

Obrovská skaza sýrskeho Aleppa:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Dnešnou novinkou je zapojenie osobných áut, ktorých použitie na opustenie mesta povolili miestnym obyvateľom. Exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) uviedla, že sa evakuačné úsilie podľa všetkého zintenzívnilo. Medzinárodný výbor Červeného kríža vo štvrtok odhadol, že evakuácia všetkých ľudí zablokovaných na východe mesta potrvá niekoľko dní.

Evakuáciu obyvateľov zo zničeného mesta zachytilo dronom Aleppo Media Center (AMC).

Dočasné prerušenie evakuácie

V priebehu dopoludnia sa ale evakuácie prerušila. Podľa sýrskej štátnej televízie porušili odchádzajúci povstalci dohodu tým, že si vzali svojich zajatcov so sebou. Dozerajúci sýrsky činiteľ hovoril o obštrukciách. Podľa povstalcov citovaných agentúrou Reuters strieľali šíitskí spojenci vládnuceho režimu na konvoj autobusov opúšťajúcich mesto.

Obrovská skaza sýrskeho Aleppa:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa informácií libanonského hnutia Hizballáh bol príslušný koridor zablokovaný "protestujúcimi" požadujúcimi evakuáciu dvoch šiitskych dedín v provincii Idlib, ktoré sú v obkľúčení povstalcov. Evakuácia obcí Fuá a Kafrája je súčasťou dohody o Aleppe.

Evakuácia sa má dotknúť 70-tisíc ľudí

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura povedal, že odchod sa týka 40-tisíc civilistov, ktorých majú previezť do západnej časti Aleppa. Ďalších 10-tisíc ľudí, ktorí sa majú presunúť do Idlibu, tvorí až 5000 povstalcov a ich rodiny.

Obrovská skaza sýrskeho Aleppa:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Červený polmesiac s odvolaním na starostu východného Aleppa uviedol, že sa má evakuácia dotknúť 70-tisíc ľudí. V Idlibe na severozápade Sýrie, kam väčšina evakuovaných smeruje, má byť v provizórnych táboroch ubytovaných zhruba 30-tisíc ľudí, pričom sa o tom hovorí ako o najhoršom scenári. Blízko hranice s Tureckom budujú mimovládne humanitárne organizácie tábor s 10-tisíc stanmi. Turecko prijalo na svojom území za posledných 24 hodín z Aleppa viac ako 50 ťažko zranených osôb.

Obrovská skaza sýrskeho Aleppa:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Sýrska armáda podporovaná Rusmi prevzala plnú kontrolu nad mestom tento týždeň, východ Aleppa bol pritom od roku 2012 v rukách opozičných síl.

Aleppo pred vojnou a teraz!

Putin oznámil, že by sa mohli obnoviť mierové rozhovory

Ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy Japonska dnes povedal, že spolupracuje so svojim tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom na usporiadaní nového kola mierových rokovaní, ktoré by sa mohli konať v kazašskom hlavnom meste Astane. Pripomenul, že turecká strana sprostredkovala dohodu o evakuácii Aleppa s opozíciou. Dodal, že sa s Erdoganom snaží dosiahnuť všeobecné prímerie platné na celom sýrskom území.

Obrovská skaza sýrskeho Aleppa:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa agentúry AP nie je zatiaľ jasné, či opozícia podporovaná Západom bude súhlasiť s výberom miesta pre mierové vyjednávania. Doteraz sa rozhovory konali v Ženeve. Doterajšie vyjednávanie neprinieslo hmatateľné výsledky.

Viac o téme: SýriaHalabAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu