Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Streľba v Ženeve politický motív nemala: O čin teroru zrejme nešlo, hovorí polícia

Streľba v Ženeve.
Streľba v Ženeve. (Zdroj: SITA/AP)

ŽENEVA - Švajčiarska polícia nezistila nijaký islamistický či krajne pravicový motív činu mladého muža, ktorý sa zastrelil po tom, ako v pondelok večer postrelil v islamskom modlitebnom centre v Zürichu troch ľudí.

Šéfka tamojšej kriminálnej polície Christiane Lentjesová Meiliová dnes uviedla, že vyšetrovanie útoku i domnelého páchateľa - 24-ročného Švajčiara - pokračuje. Nič však podľa jej slov nenasvedčuje tomu, že by čin súvisel s terorizmom a jeho páchateľ bol napojený na  islamistické zoskupenia. 

Muž sa podľa doterajších poznatkov zaujímal o okultizmus a doma mal množstvo predmetov týkajúcich sa tejto oblasti. Zatiaľ však neexistuje dôkaz, že by podstúpil psychiatrickú liečbu. Vražednú zbraň mal Švajčiar v legálnej držbe a po incidente v centre sa ňou zastrelil.

Vyšetrovanie podľa nej zároveň odhalilo, že útočník, ktorého meno polícia nezverejnila, v nedeľu v Zürichu na smrť ubodal svojho známeho. Ozbrojený muž vnikol v pondelok v podvečerných hodinách do islamského modlitebného centra v Zürichu neďaleko miestnej hlavnej železničnej stanice a začal strieľať na prítomných.

Pri útoku boli zranené tri osoby vo veku 30, 35 a 56 rokov, pričom najstarší a najmladší z trojice utrpeli ťažké a tretí stredne ťažké zranenia. Útočníkovi sa napriek takmer okamžitému zásahu policajných zložiek podarilo ujsť. O niekoľko hodín neskôr sa pod mostom, nachádzajúcim sa niekoľko stoviek metrov od islamského centra, našlo mŕtve telo, ktoré patrilo páchateľovi.

Viac o téme: StreľbaIslamútok Ženeva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu