Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Polícia v Turecku zatkla desiatky ľudí: Súvisí to so sobotňajšími bombovými útokmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

ISTANBUL - Turecká polícia zadržala dnes pri raziách, ktoré sa uskutočnili vo viacerých tureckých mestách, desiatky osôb údajne napojených na prokurdskú Ľudovodemokratickú stranu (HDP). Informovali o tom turecké médiá.

Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu uviedla, že pri zásahoch polície v Istanbule a metropole Ankara bolo zadržaných najmenej 37 členov HDP. Zo správy však nie je jasné, či ide osoby, ktoré sa podieľali na bombových útokoch v Istanbule, pri ktorých v sobotu zahynulo 38 ľudí a ďalších 155 osôb utrpelo zranenia. 

Podľa štátnej televízie TRT došlo k podobným raziám aj v juhotureckom prístavnom meste Mersin, kde zadržali 58 ľudí, a Šanliurfa, kde polícia zatkla 51 osôb. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ďalší tureckí predstavitelia obviňujú HDP zo stykov so zakázanou Stranou kurdských pracujúcich (PKK).

Počet obetí stúpol

Na 44 mŕtvych stúpol dnes počet obetí dvoch bombových útokov, ku ktorým došlo v sobotu v blízkosti futbalového štadióna v centre Istanbulu. Medzi mŕtvymi je 36 policajtov a osem civilistov, ďalších najmenej 155 osôb utrpelo zranenia.

K zodpovednosti za útok sa v nedeľu prihlásila militantná skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK). K explóziám došlo v sobotu neskoro večer v blízkosti nového štadióna Vodafone Arena v európskej časti Istanbulu asi hodinu po ligovom futbalovom zápase medzi domácim Bešiktašom a Bursasporom. 

Jeden z výbuchov sa odohral priamo pred štadiónom, druhý spáchal samovražedný atentátnik v priľahlom parku. Terčom útoku boli podľa všetkého príslušníci polície, ktorí predtým na štadióne hliadkovali počas stretnutia.

Viac o téme: ZatýkaniePolícia Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu