Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Le Penová jasne určila povahu volieb: Budú to nacionalisti verzus zástanci globalizácie

Marine Le Pen a Jean-Marie Le Pen
Marine Le Pen a Jean-Marie Le Pen (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Francúzska ultrapravicová prezidentská kandidátka Marine Le Penová povedala, že jarné voľby postavia nacionalistov a patriotov, medzi ktorých zaradila aj seba, proti tým, ktorí sú za globalizáciu, Európsku úniu a imigráciu.

Hovorila na výročnom konskom trhu neďaleko Paríža, kde si nasadila kovbojský klobúk a nasadla na koňa. V reakcii na štvrtkové rozhodnutie socialistického prezidenta Francoisa Hollanda neusiľovať sa o druhý mandát povedala, že to nezmení jej stratégiu. Le Penová predpovedala, že prezidentským kandidátom socialistov bude premiér Manuel Valls, ktorý bude čeliť jej a konzervatívnemu expremiérovi Francoisovi Fillonovi, ktorý zvíťazil v primárkach pravice.

"Neverím rozdeleniu na ľavicu - pravicu. Na jednej strane sú nacionalisti, patrioti. Na druhej globalizátori, obhajcovia EÚ a ... imigrácie." Valls dnes pochválil Hollandovo rozhodnutie nekandidovať a bránil výsledky jeho práce v oblasti ekonomiky s tým, že sa mieni uchádzať o prezidentskú funkciu tak, ako mnohí predpokladali. "Musíme brániť Hollandove kroky, a ja to urobím, tak ako to robím neúnavne v rámci svojich povinností od roku 2012," povedal dnes Valls v prejave vo východofrancúzskom meste Nancy.

Valls bol Hollandovým ministrom vnútra v rokoch 2012-2014, kedy sa stal francúzskym premiérom. Dnes povedal, že Hollande vždy prioritne presadzoval "všeobecný záujem Francúzska" a "jednotu" a vyzdvihol ho za "výber, ktorý nebol jednoduchý" a ako človeka, ktorý  "si zaslúži úctu". Hollande oznámil svoje rozhodnutie nekandidovať v televíznom príhovore vo štvrtok večer. Nepovedal však, či podporí Vallsa alebo nejakého iného prezidentského kandidáta.

Viac o téme: VoľbyFrancúzskoFrancois HollandeMarine Le PenManuel Valls
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu