Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Provládna koalícia pred skončením prímeria obnovila nálety na Saná: Silné výbuchy a stúpajúci dym

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SANÁ - Vojenská koalícia podporujúca medzinárodne uznávanú vládu Jemenu podnikla dnes letecký útok na stanovište šiitských povstalcov v hlavnom meste Saná, kde obyvatelia hlásili silné výbuchy a stúpajúci dym.

K náletu došlo krátko pred skončením 48-hodinového prímeria v Jemene - teda pred 12.00 h miestneho času (10.00 h SEČ) -, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na očitých svedkov. Podľa zdrojov DPA prímerie narušili ešte v nedeľu raketové útoky a paľba v rôznych častiach krajiny, pričom sa znepriatelené strany navzájom obviňovali z nedodržiavania dohody o prerušení bojov. V súvislosti s dnešným útokom koalície pod vedením Saudskej Arábie bezprostredne neprišli správy o prípadných obetiach na životoch.

Provládna koalícia predtým vyhlásila, že zachytila tri balistické rakety odpálené povstalcami v provincii Marib. Miestni obyvatelia a zdroje z milícií tzv. húsíov zase informovali o náletoch v piatich oblastiach. Stanica al-Arabíja, ktorá má saudskoarabských vlastníkov, citovala vyjadrenie hovorcu koalície o 185 prípadoch porušenia prímeria povstalcami, a to prevažne v meste Taiz.

Konflikt v Jemene už pripravil o život približne 10.000 ľudí a vyvolal závažnú humanitárnu krízu. Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie bojuje od vlaňajšieho marca proti húsíom a silám podporujúcim jemenského exprezidenta Alího Abdalláha Sáliha.

Viac o téme: JemenSaná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu