Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trump sľubuje triezvosť vo funkcii prezidenta: Jeho bývalá manželka má záujem o tento post

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Novozvolený prezident USA Donald Trump vyhlásil, že je "veľmi triezvy" človek a že vo funkcii šéfa Bieleho domu bude mať "veľmi dobré spôsoby".

Newyorský miliardár však v rozhovore pre televíziu CBS dodal, že tieto spôsoby "záležia na tom, aká je situácia" - niekedy "sa musíte správať drsnejšie", zdôraznil. Trump v interview, ktoré odvysielali v nedeľu, dostal otázku, či bude používať rovnakú, niekedy kontroverznú rétoriku ako počas kampane. "Niekedy potrebujete určitú rétoriku, aby ste ľudí motivovali," reagoval.

Trump tiež uviedol, že dosiaľ nepočul o správach, podľa ktorých jeho stúpenci nadávali alebo sa vyhrážali Afroameričanom, Hispáncom či gejom. Podľa vlastných slov ho však "zarmútilo", keď sa to dozvedel, a svojim prívržencom odkázal: "Poviem to priamo do kamier: Prestaňte s tým." Budúci prezident, ktorý prevezme funkciu v januári, okrem toho avizoval, že sa vzdá prezidentského platu 400.000 dolárov ročne. Podľa vyjadrenia pre CBS nevedel, že ide o takúto sumu, zákon však vyžaduje, aby prijal plat jeden dolár. Pokiaľ ide o zvyšok: "Nevezmem si tento plat."

Známe je už aj meno vedúceho kancelárie

Trump si za vedúceho kancelárie Bieleho domu zvolil doterajšieho predsedu Republikánskej strany Reincea Priebusa. Ten sa tak stane druhým najdôležitejším mužom v Bielom dome, keď Trump 20. januára prevezme prezidentskú funkciu. Šéf kancelárie je najvyššie postaveným zamestnancom Bieleho domu a zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe politike, keď rozhoduje okrem iného o tom, kto dostane prístup k prezidentovi, píše agentúra DPA.

Reince Priebus
Zobraziť galériu (2)
Reince Priebus  (Zdroj: SITA/AP)

Trumpov tím v nedeľňajšom oznámení o prvých personálnych rozhodnutiach budúceho prezidenta súčasne uviedol, že jeho poradcom a hlavným stratégom bude konzervatívny mediálny manažér Stephen Bannon. Obaja títo muži zastupujú opačné tábory v Republikánskej strane, analyzuje agentúra AP. Priebus ako predstaviteľ tradičných republikánskych kruhov má blízke vzťahy s lídrami strany v Kongrese, najmä predsedom Snemovne reprezentantov Paulom Ryanom.

Bannon bol riaditeľom radikálnej konzervatívnej webovej stránky Breitbart News, ktorá ostro kritizovala vedenie strany vrátane Ryana. Pod vedením Bannona stránka Brietbart presadzovala nacionalistickú agendu zameranú proti establišmentu a stala sa jedným z popredných médií hnutia známeho ako alt-right (alternatívna pravica), ktoré odmieta konvenčný konzervativizmus a je často spájané s ideológiami nadradenosti belochov a obhajobou "západných hodnôt", píše AP.

Priebus a Bannon budú podľa oznámenia Trumpovho tímu spolu s novozvoleným viceprezidentom Mikeom Penceom viesť tvorbu a organizáciu budúcej vlády. "Som nadšený, že môj veľmi úspešný tím bude so mnou pokračovať pri vedení našej krajiny," uviedol Trump. Priebusa a Bannona označil za "vysoko kvalifikovaných lídrov, ktorí spolu dobre pracovali na našej kampani a doviedli nás k historickému víťazstvu".

Priebus uviedol, že vymenovanie je preňho poctou a "príležitosťou slúžiť prezidentovi a tejto krajine, keď sa budeme usilovať vytvoriť ekonomiku, ktorá funguje pre každého, zabezpečiť naše hranice... a zničiť radikálny islamský terorizmus". Trump podľa neho bude "skvelým prezidentom pre všetkých Američanov".

Trumpova bývalá manželka má tiež záujem o funkciu

Ivana Trumpová, bývalá manželka čerstvo zvoleného prezidenta Trumpa, chce poslúžiť svojej pôvodnej vlasti a stať sa veľvyslankyňou USA v Česku. Uviedol to dnes denník The New York Post s tým, že miliardárova prvá manželka to Trumpovi povedala sama. "Bola by to skvelá voľba," uviedol na sociálnej sieti Twitter v reakcii hovorca českého prezidenta Miloša Zemana Jiří Ovčáček, ktorého cituje webový spravodajský server Novinky.cz. Trump sa ujme najvyššieho úradu v januári.

"Navrhnem, aby som sa stala veľvyslankyňou v Českej republike," citoval denník 67-ročnú Trumpovú. "Pochádzam odtiaľ, čeština je mojím materinským jazykom a každý ma tam pozná. Som dosť známa aj vo svete, nielen v Amerike. Napísala som tri knihy, ktoré boli preložené do 25 jazykov," vyhlásila Trumpová.

Trumpová je podľa denníka pripravená pomôcť svojmu bývalému manželovi vo funkcii a implementovať jeho politiku vrátane deportácie migrantov. "Potrebujeme imigrantov, sú fantastickí. Je ale zlé, keď 18-ročné mexické dievča prejde cez hranice, porodí v americkej nemocnici a jej dieťa sa automaticky stane americkým občanom," domnieva sa Trumpová.

Rodáčka zo Zlína, zaslobodna Zelníčková, sa za Donalda Trumpa vydala v roku 1977; vtedy to bolo už jej druhé manželstvo. Rozviedli sa v roku 1992, o rok neskôr si Trump vzal Marlu Maplesovú, s ktorou sa po šiestich rokoch tiež rozviedol. Jeho súčasná manželka a budúca prvá dáma USA je Melania, pôvodom zo Slovinska. Trumpová, bývalá profesionálna lyžiarka, má s Trumpom tri deti - Donalda (38), Ivanku (35) a Erika (32).

Ministri Európskej Únie zaujali postoj

Rešpektovanie výsledku volieb v USA, udržanie partnerstva medzi Úniou a USA a aktívna úloha EÚ, ktorá by počas vznikania novej americkej vlády mala jasne formulovať, čo od nej očakáva. Na týchto bodoch sa na mimoriadnom stretnutí únijných šéfov diplomacií v Bruseli o výsledku prezidentských volieb v USA zhodla väčšina prítomných, vyhlásil dnes slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Šéf slovenskej diplomacie skonštatoval, že atmosféra na stretnutí s partnermi z Únie "bola normálna a nebol dôvod, aby bola napätá". Prevládal podľa neho názor, že nešlo o krízové stretnutie, ale neformálnu diskusiu. Na otázku, či ministri hovorili aj o konkrétnych ministerských adeptoch v novej americkej vláde, Lajčák uviedol: "Isté mená tu už cirkulujú a to je dôvod, aby sme si povedali, že my nemôžeme len tak sedieť so založenými rukami a čakať, ako sa to vyvŕbi, ale práve dať najavo, aký typ politiky očakávame."

Slovenský minister konštatoval, že Únia by mala povedať, ktoré veci sú pre ňu dôležité a počas prezidentskej kampane v USA boli spochybnené. Spomenul napríklad iránsku jadrovú dohodu alebo klimatickú dohodu z Paríža. Lajčák očakáva, že obranná spolupráca bude v dôsledku víťazstva Donalda Trumpa frekventovanejšou témou. "Dajte si pozor na to, čo si prajete, lebo sa vám to môže splniť. Európska únia hovorí o posilnenej obrane, súčasná administratíva vo Washingtone je trošku z toho nervózna, môže sa stať, že budeme tlačení do oveľa silnejšej obrany, než sme sami predpokladali," vysvetlil slovenský minister.

Na stretnutí chýbali britský minister zahraničných vecí Boris Johnson, ktorý ho označil za zbytočné, a šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. Slovenský minister priznal, že to bolo určité gesto a neprišli z politických dôvodov. Považuje za prirodzené, že keď celý svet hovorí o prezidentských voľbách v USA, tak o tom diskutujú aj únijní ministri.

Mimoriadne večerné stretnutie ministrov zahraničných vecí EÚ po Trumpovom víťazstve v prezidentských voľbách zvolala hlava únijnej diplomacie Federica Mogheriniová. Naplánovala ho na predvečer pondelňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci, kde budú hlavnou témou vzťahy medzi EÚ a Tureckom.

Protesty neutíchajú

Imigranti, ich obhajcovia i ďalší obyvatelia USA pokračovali v nedeľu piaty deň po sebe v protestoch proti zvoleniu Donalda Trumpa za prezidenta, na ktorých odsudzovali jeho podporu deportácií a ďalšie avizované opatrenia. Informovala o tom agentúra AP. Organizátori v newyorskom Manhattane niesli plagáty s nápismi v angličtine a španielčine ako "Nenávisť nás neurobí veľkými" a kričali: "Ostaneme tu." K pochodu sa podvečer pridalo viac ako 1000 ľudí.

Počas zatiaľ posledného dňa protestov po krajine sa demonštrácie konali okrem iného aj v Los Angeles, San Franciscu či Filadelfii. Niekoľko sto protestujúcich sa zišlo pri filadelfskej radnici a následne pochodovalo mestom s heslami ako "Donald Trump musí odísť!" a "Takto vyzerá demokracia".

V Los Angeles sa niekoľko sto ľudí zhromaždilo pred miestnou pobočkou CNN a v San Franciscu stovky ľudí vrátane mnohých rodín s deťmi pochodovali so sloganom "Láska porazí nenávisť!" Ďalších 800 ľudí demonštrovalo v kalifornskom hlavnom meste Sacramento a stovky vytvorili ľudskú reťaz okolo jazera v neďalekom Oaklande, kde sa objavil pokrik: "Odmietame novozvoleného prezidenta."

V Portlande v štáte Oregon polícia oznámila, že v noci na nedeľu zadržala 71 osôb počas protestov proti Trumpovi v centre mesta, väčšinu predviedli za výtržníctvo a neuposlúchnutie pokynu policajta. Sám Trump v rozhovore pre televíziu CBS vyhlásil, že Američania, ktorí proti nemu protestujú z obavy, aký bude prezident, by sa nemali báť. Jedným z dôvodov, prečo vyšli do ulíc, je podľa neho to, že ho nepoznajú.

Trump uviedol, že ak by mohol demonštrantom povedať niečo, čo by zmiernilo napätie, povedal by: "Nebojte sa. Znovu získame našu krajinu. Ale v každom prípade, nebojte sa." Ľudia "potrebujú dostať trocha času" po voľbách, dodal v interview, ktoré nahrali v piatok a odvysielali v nedeľu.

Čínsky prezident podáva ruku spolupráce

Čínsky prezident Si Ťin-pching dnes v telefonáte s novozvoleným americkým prezidentom Donaldom Trumpom povedal, že spolupráca je jedinou voľbou, pokiaľ ide o vzťahy medzi oboma krajinami. S odvolaním sa na čínske štátne médiá o tom informuje agentúra Reuters. Trump počas predvolebnej kampane kritizoval Čínu za neférové obchodné praktiky a vyhlasoval, že uvalí 45-percentné clo na dovážaný čínsky tovar a krajinu označí za manipulátora s menou už v prvý deň v Bielom dome.

Jeho zvolenie prinieslo neistotu do bilaterálnych vzťahov v čase, keď Peking dúfa v stabilitu, pretože čelí neľahkým výzvam pri domácich reformách, spomaľujúcej sa ekonomike i reorganizácii vedenia, ktorá koncom budúceho roka zhromaždí okolo Si Ťin-pchinga novú stranícku elitu.

"Fakty dokazujú, že spolupráca je jedinou správnou voľbou pre Čínu a Spojené štáty," povedal Si Ťin-pching Trumpovi podľa čínskej štátnej televízie (CCTV). "Obe strany musia posilniť koordináciu, podporovať hospodársky rozvoj oboch krajín a globálny hospodársky rast, rozširovať všetky oblasti výmeny a spolupráce, zabezpečiť, že obyvatelia oboch krajín získajú hmatateľnejší prínos, a presadzovať lepší vývoj v čínsko-amerických vzťahoch," uviedol čínsky líder.

Trump podľa čínskej televízie Si Ťin-pchingovi povedal, že je pripravený usilovať sa o posilnenie bilaterálnej spolupráce a domnieva sa, že americko-čínske vzťahy môžu "určite dosiahnuť väčší rozvoj". Obaja sa zhodli, že budú v kontakte, čoskoro sa stretnú a budú si vymieňať názory na otázky vzájomného záujmu, uviedla CCTV.

Viac o téme: Donald TrumpMiroslav LajčákIvana TrumpováReince Priebus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu