Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Výbuch v líbyjskom Benghází zabil šiestich ľudí: Medzi obeťami aj známy moderátor

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: youtube.com)

BENGHÁZÍ - Šesť ľudí zahynulo a najmenej ďalších desať osôb utrpelo zranenia pri silnej explózii auta v sobotu večer v meste Benghází na východe Líbye. Medzi mŕtvymi je aj politický aktivista a televízny moderátor Muhammad Búgages, blízky vplyvnému generálovi Chalífovi Haftarovi, ktorý bojuje proti islamským extrémistom. Informovali o tom líbyjskí predstavitelia, ktorých citovala tlačová agentúra AP.

Explózia otriasla centrálnou štvrťou Benghází s názvom al-Kiš, ktorá je známa rušnými kaviarňami. Aktivista a moderátor práve sedel v jednej z nich a zahynul spolu s ďalšími piatimi hosťami. Niektorí zranení sa nachádzajú v kritickom stave.

Búgages bol politický aktivita a nemilosrdný moderátor dennej talk šou s názvom "Otvorene", ktorú vysiela štátna televízia. Bol aj výrazným podporovateľom generála Haftara, ktorý od roku 2014 vedie operáciu proti islamským extrémistom v Benghází.

Haftarova "Operácia Dôstojnosť" je reakciou na desiatky atentátov na aktivistov, sudcov a bezpečnostných pracovníkov v Benghází, ktoré bolo údajne v rukách extrémistov.Sobotňajšia explózia vyvolala obavy z návratu temného obdobia atentátov. V piatok 28. októbra sa našlo na skládke odpadu v Benghází desať tiel neznámych mužov. Na telách mali známky mučenia a na hlavách strelné rany.

Haftar je jednou z tých postáv Líbye, ktoré najviac rozdeľujú jej obyvateľov - väčšinu Benghází vyčistil od extrémistov, až na niekoľko skupín v severných a západných častiach mesta. Vo východnom regióne Líbye ho vnímajú ako spasiteľa, ale mnohí na západe krajiny sa stavajú proti nemu, keďže všetkých islamistov pokladá za extrémistov.

Viac o téme: VýbuchBengházíMuhammad Búgages
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu