Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pomoc do Aleppa je blokovaná: Militanti ostreľujú cesty a odmietajú odísť

Sergej Lavrov Zobraziť galériu (2)
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Militanti z Frontu an-Nusra (teraz Džabhat Fath aš-Šám) odmietajú opustiť obliehané sýrske mesto Aleppo. Na tlačovej konferencii v Moskve to dnes podľa agentúry AP uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Podľa Lavrova militanti zo skupín Front an-Nusra a Ahrár aš-Šám úsilie OSN o dodanie humanitárnej pomoci do východnej časti Aleppa sabotujú. "An-Nusra a Ahrár aš-Šám spolu s ďalšími organizáciami, ktoré s nimi spolupracujú, v konečnom dôsledku sabotujú úsilie OSN o obnovenie dodávok humanitárnej pomoci do východnej časti Aleppa uskutočňované s podporou Ruska a sýrskej vlády," povedal Lavrov.

Dodal, že militanti zámerne ostreľujú trasy, po ktorých by humanitárna pomoc mohla do Aleppa prúdiť, a bránia v odchode civilistom a bojovníkom, ktorí vyjadrili pripravenosť reagovať na výzvu OSN na opustenie mesta.

Lavrov tiež konštatoval, že Moskva je pripravená pokračovať v prestávke v bombardovaní Aleppa, ak povstalci nebudú podnikať útoky. Ruské a sýrske vzdušné sily už od utorka nepodnikajú nálety na povstalcami ovládané štvrte Aleppa. Sýrska vláda zároveň požaduje odsun zostávajúcich obyvateľov a protivládnych bojovníkov. Cieľom humanitárnej prestávky je poskytnúť OSN a Červenému polmesiacu možnosť evakuovať chorých a zranených civilistov.

Pomoc do Aleppa je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: SýriaSergej LavrovAleppoOrganizácia Spojených národov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu