Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Teroristický útok, bojovníci Daeš rozpútali peklo v celom meste: Besnenie si vyžiadalo 16 mŕtvych

Kirkúk Zobraziť galériu (2)
Kirkúk (Zdroj: YouTube)

BAGDAD - Samovražední útočníci z Daeš napadli dnes pred úsvitom niekoľko vládnych budov a elektráreň v irackom ropnom meste Kirkúk na severe krajiny. Údaje o počtoch obetí sa líšia.

Agentúra AFP uviedla, že zahynulo najmenej 16 ľudí, Reuters hovorí o ôsmich obetiach z radov bezpečnostných zložiek a ôsmich mŕtvych radikáloch, AP o 11 mŕtvych, vrátane dvoch Iráncov v napadnutej elektrárni. Produkcia ropy nebola podľa miestnych predstaviteľov zasiahnutá. Islamisti sa k akcii prihlásili na internete, niektorí z útočníkov sa údajne zabarikádovali v mešite a miestnom hoteli.

Útočníci vo vestách s výbušninami napadli okrem iného policajné veliteľstvo alebo niekoľko kontrolných stanovíšť. Na mieste bolo už od jednej hodiny v noci počuť intenzívnu streľbu a explózie. Na záberoch kurdskej televíznej stanice Rudawa bol vidieť dym stúpajúci nad mestom.

Osem islamistov bolo zabitých buď pri stretoch s bezpečnostnými zložkami alebo zahynuli sami, keď odpálili bomby umiestnené na svojom tele, uviedla Reuters. Boje aj naďalej pokračujú a iracké úrady v meste vyhlásili zákaz vychádzania.

Kirkúk, ktorý kontrolujú Kurdi, sa nachádza asi 170 kilometrov od Mósulu, ktorý už od roku 2014 držia v rukách islamisti. Iracká armáda ale za podpory medzinárodnej koalície v pondelok začala veľkú ofenzívu s cieľom toto mesto oslobodiť.

V tejto budove sa ukrývali teroristi.
Zobraziť galériu (2)
V tejto budove sa ukrývali teroristi.  (Zdroj: YouTube)

 

Viac o téme: BombaTeroristiSamovražedný útokIrakDaešMósulKirkúk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu