Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Parlamentné voľby v Čiernej Hore, minister vnútra varoval ľudí: Nevychádzajte do ulíc

Milo Djukanovič Zobraziť galériu (5)
Milo Djukanovič (Zdroj: SITA/AP)

PODGORICA - Minister vnútra Čiernej Hory Goran Danilovič dnes varoval ľudí, aby zostali vnútri namiesto oslavovania v uliciach, keď budú vyhlásené výsledky dnešných parlamentných volieb. Čiernohorské orgány predtým oznámili zatknutie 20 srbských občanov, ktorí po hlasovaní údajne plánovali útoky na čiernohorský parlament a jeho predstaviteľov, informovala tlačová agentúra AP.

"Vyzývam všetky politické strany, ktoré sa zúčastňujú na voľbách, ktokoľvek bude mať dôvod oslavovať, aby zostal doma so svojimi rodinami," citovala ministra. Panujú obavy z prepuknutia násilností v uliciach hlavného mesta Podgorica medzi stúpencami vlády a opozície, keď budú vyhlásené výsledky volieb.

Parlamentné voľby v Čiernej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Prokurátori v Čiernej Hore uviedli, že skupina zatknutá pre podozrenie z plánovania ozbrojených útokov po parlamentných voľbách plánovala aj zajatie premiéra Mila Djukanoviča. Osobitný štátny prokurátor vo vyhlásení uviedol, že skupina vytvorila skoršie tento mesiac "zločineckú organizáciu" s cieľom "ovplyvniť zákonné a výkonné orgány v Čiernej Hore". A dodal, že "existuje podozrenie, že táto zločinecká organizácia mala tiež v pláne zadržať premiéra Čiernej Hory."

Parlamentné voľby v Čiernej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

V parlamentných voľbách vedie DPS premiéra Djukanoviča

 

Vládnuca prozápadná Demokratická strana socialistov Čiernej Hory (DPS) premiéra Mila Djukanoviča vedie podľa odhadov výsledkov v dnešných parlamentných voľbách v krajine. Odhad výsledkov založený na zrátaní vyše 20 percent odovzdaných hlasov zverejnil inštitút pre prieskum verejnej mienky CEMI, informovala agentúra Reuters.

Parlamentné voľby v Čiernej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Parlamentné voľby v Čiernej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

CEMI predpovedá, že DPS skončí so ziskom 42,2 percentá hlasov a že opozičná prosrbská aliancia Demokratický front dostane 22,8 percenta hlasov. Ključ, ďalšia koalícia, ktorá stojí proti Djukanovičovi, získa podľa inštitútu 11,6 percenta hlasov. Djukanovič, ktorý viedol predvolebnú kampaň sľubujúc dostať Čiernu Horu do NATO, vládne ako prezident alebo premiér už takmer štvrťstoročie, pripomenul Reuters.

Viac o téme: Čierna HoraGoran Danilovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu