Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Je rozhodnuté: Neoficiálne výsledky pripisujú víťazstvo strane premiéra Djukanoviča

Milo Djukanovič Zobraziť galériu (2)
Milo Djukanovič (Zdroj: SITA)

PODGORICA - Vládnuca prozápadná Demokratická strana socialistov Čiernej Hory (DPS) premiéra Mila Djukanoviča zvíťazila v nedeľňajších parlamentných voľbách v krajine. Nebude však mať dostatočnú väčšinu na to, aby vládla sama, vyplýva z neoficiálnych výsledkov sčítania hlasov.

Aktualizovaný odhad inštitútu CEMI ukazuje, že DPS dostala 41 percent hlasov a obsadí tak 36 z 81 kresiel v parlamente. Opozičná široká koalícia Demokratický front (DF) získala celkovo 20 percent hlasov (18 mandátov) a Ključ, ďalšia koalícia vystupujúca proti Djukanovičovi, 11 percent hlasov (deväť poslancov). 

Desať percent hlasov (osem mandátov) je zisk opozičných demokratov. Päť percent (štyri mandáty) bude mať Sociálnodemokratická strana (SDP), ktorá bola až do roztržky zo začiatku roka dlhoročným partnerom DPS. Ďalších šesť kresiel v parlamente obsadia strany bosnianskym Moslimov, Chorvátov a Albáncov, informovala agentúra DPA.

Oficiálne výsledky sa očakávajú v priebehu dnešného dňa. Ak sa uvedené odhady potvrdia, pre Djukanoviča (54) bude náročné vytvoriť vládu a udržať si post premiéra, na čo by potreboval sociálnych demokratov a strany etnických menšín. Na druhej strane by sa funkčná koalícia početných a rôznorodých opozičných strán rodila len veľmi ťažko.

Milo Djukanovič
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Čierna Hora, malá balkánska krajina s približne 625.000 obyvateľmi, je kandidátom na členstvo v EÚ a NATO. Djukanovič presadzuje pokračovanie prístupového kurzu. Vstup do NATO je však medzi verejnosťou kontroverzný, opozícia v tejto otázke nezastáva jednotný postoj. Niektoré opozičné strany sú považované za proruské. Djukanovič je s krátkymi prestávkami pri moci už 25 rokov, a to buď ako prezident, alebo predseda vlády. V roku 2006 doviedol svoju krajinu k úplnej nezávislosti po tom, ako po rozpade Juhoslávie patrila do štátneho zväzu Srbsko a Čierna Hora.

Djukanovič počas dlhého vládnutia sústredil moc vo svojich rukách, píše DPA. Kritici ho obviňujú, že svoju pozíciu zneužíva na vlastné obohacovanie sa. Sčasti búrlivá predvolebná kampaň sa točila prakticky len okolo jeho osoby a obvinení z korupcie voči premiérovi a jeho spojencom.

Aj volebný deň v nedeľu zatienilo napätie. Združenie občianskych organizácií Mans zaregistrovalo 75 údajných porušení volebného zákona a podalo v tejto súvislosti trestné oznámenie. Polícia zasa zadržala 20 Srbov podozrivých z plánovania útokov s automatickými zbraňami. Účasť na voľbách dosiahla 73 percent a bola tým o tri percentá vyššia než pred štyrmi rokmi.

Djukanovič: Čierna Hora bude aj naďalej smerovať do NATO a EÚ

Čierna Hora sa bude aj naďalej usilovať o členstvo v NATO a Európskej únii, uviedol dnes podľa agentúry DPA staronový čiernohorský premiér Milo Djukanovič po tom, ako si jeho Strana demokratov Čiernej hory (DPS) zabezpečila víťazstvo v nedeľných parlamentných voľbách.

"S našimi 36 mandátmi... a spolu s našimi tradičnými partnermi bude mať koalícia za európsku budúcnosť Čiernej Hory nepochybne najmenej 42 kresiel," povedal Djukanovič, ktorého strana má v 81-člennom parlamente väčšinu od roku 1991, keď sa v Čiernej Hore konali prvé demokratické voľby. "Len čo budú oznámené oficiálne výsledky, začneme rokovania s našimi partnermi a čoskoro zostavíme novú vládu," dodal dlhoročný čiernohorský premiér.

Oficiálne výsledky parlamentných volieb sa očakávajú v priebehu dnešného dňa, avšak posledné odhady inštitútu CEMI naznačujú, že DPS získa 35 kresiel, teda o jedno kreslo menej, ako Djukanovič predpovedal. 

Päť percent (štyri mandáty) bude mať Sociálnodemokratická strana (SDP), ktorá bola až do roztržky zo začiatku roka dlhoročným partnerom DPS. Ďalších šesť kresiel v parlamente obsadia strany bosnianskych Moslimov, Chorvátov a Albáncov.

Opozičná široká koalícia Demokratický front (DF) získala celkovo 20 percent hlasov (18 mandátov) a Ključ, ďalšia koalícia vystupujúca proti Djukanovičovi, 11 percent hlasov (deväť poslancov).

Djukanovič je s krátkymi prestávkami pri moci už 25 rokov, a to buď ako prezident, alebo predseda vlády. V roku 2006 doviedol svoju krajinu k úplnej nezávislosti po tom, ako po rozpade Juhoslávie patrila do štátneho zväzu Srbsko a Čierna Hora.

Viac o téme: Čierna HoraMilo Djukanovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu