Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čečenský vodca Kadyrov neznesie odpor: Kritikov verejne ponižuje, ľudí stíha tajomná smrť

Líder Čečenska Ramzan Kadyrov Zobraziť galériu (3)
Líder Čečenska Ramzan Kadyrov (Zdroj: SITA)

GROZNYJ - Ajšat Inajevová, povolaním sociálna pracovníčka z malého čečenského mesta, proti neslávne známemu vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi nič nepovedala, nedovolila by si to, píše britský denník The Guardian. Namiesto toho vytvorila nahrávku pomocou aplikácie Whatsapp, v ktorej Kadyrova prosila, aby sa zaoberal utrpením obyčajných ľudí, ktorých miestni úradníci uvrhávajú do chudoby. Počas chvíľky správu videlo mnoho Čečencov.

Škandalózna svadba v Rusku: Plač mladej nevesty (17), vydali ju za miestneho mocipána (47)!

O týždeň neskôr Inajevovú odviezli do štúdia štátnej televízie a rozhlasu v Groznom. Vedľa nej stál jej manžel, naproti čečenský vodca a ona sa musela za svoje "klamstvá" verejne ospravedlniť. "Pomáhate (chudobným)... Bola som zmätená, neviem prečo a ako som to urobila," povedala so sklonenou hlavou prezidentovi Kadyrovovi.

Čečenský vodca Kadyrov neznesie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/AzadliqRadiosu)

Verejná potupa je súčasťou najnovšej stratégie, s ktorej pomocou chce Kadyrov vykoreniť disent. Mladý diktátor tyransky vládne Čečensku takmer desať rokov. Slobodná tlač už neexistuje a novinári z nezávislých ruských a zahraničných médií, ktorí na obmedzovanie ľudských práv upozorňujú, riskujú, že budú zadržaní, alebo že na nich zaútočia bezpečnostní činitelia a na nich napojené skupiny.

Najhoršia odplata je ale vyhradená Čečencom. Tí, ktorí si dovolia na internete zverejniť kritiku režimu, sú čím ďalej častejšie dohľadávaní a trestaní. Rýchla represia je navrhnutá tak, aby čečenskej verejnosti pripomenula Kadyrovovu absolútnu kontrolu. Zároveň má za účel podchytiť negatívne informácie, ktoré by mohli ohroziť podporu zo strany Moskvy.

V apríli Ramzan Džalaldinov, ktorý pochádza z horskej dediny neďaleko čečenských hraníc s Dagestanom, zverejnil video, v ktorom sa sťažoval na skorumpovaných úradníkov a na to, že jeho dedina Kenchi je v dôsledku čečenských vojen v ruinách. Video zdieľali ľudia v Čečensku aj v Rusku.

Z obáv pred trestom Džalaldinov utiekol do Dagestanu a zabezpečil, aby jeho synovia Čečensko tiež opustili. V máji televízia odvysielala reportáž, v ktorej ho susedia označili za klamára a podvodníka. Potom začala polícia pátrať po jeho manželke a dcérach.

Čečenský vodca Kadyrov neznesie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/AzadliqRadiosu)

Dvanásť ozbrojených mužov v kuklách a maskovacích uniformách v noci Džalaldinovovu manželku aj s deťmi vytiahli z postele a odviezli na policajnú stanicu. Mladšie dievčatá nechali v miestnosti samotné, ich matku a najstaršiu dcéru policajti zbili. Povedali, že to má byť trest za problémy spôsobené hlavou rodiny. Vysoko postavený policajt údajne nad hlavou matky niekoľkokrát vystrelil z pištole a dcéru škrtil. Nútil ich presvedčiť Džalaldinova, aby sa ospravedlnil.

Po výsluchu policajti ženy odviezli na hranice s Dagestanom, kde ich nechali a povedali im, nech už sa nikdy nevracajú. Ten istý večer bol ich dom zapálený. O niekoľko týždňov neskôr televízia Groznyj odvysielala Džalaldinovovo ospravedlnenie: "Ospravedlňujem sa. Urobil som chybu. Prosím ľudí, aby neurobili rovnakú chybu... Mnohí povedia, že ma donútili (aby som toto povedal). Môj prejav je dobrovoľný... Kadyrov túto dedinu znovu vybudoval."

Bolo mu povedané, že ak sa svojich predchádzajúcich vyhlásení zriekne, tak sa bude môcť s rodinou vrátiť do Čečenska. Kadyrov potom napísal svojim dvom miliónom sledovateľov na Instagrame, že sa divné sily pokúsili tohto muža použiť na to, aby zrealizovali svoje nekalé úmysly, ale našťastie Džalaldinov našiel silu a múdrosť, pochopil svoje chyby a verejne ich priznal, tak mu bolo odpustené.

Nebezpečenstvo hrozí aj tým, ktorí používajú prezývky a diskutujú na súkromných internetových fórach. Koncom minulého roka tridsaťpäťročný člen univerzity v Groznom Chizír Ežijev chatoval so svojimi priateľmi v súkromnej skupine na facebooku. Keď niekto okomentoval príspevok, ktorý spomínal Kadyrovovu púť do Mekky, napísal, že tam očividne dnes privítajú každého. O niekoľko týždňov neskôr sa našlo jeho telo, boli na ňom početné zranenia. Podľa úradov Ežijev spadol zo skaly.

Počas uplynulého roka mnoho Čečencov líčilo podobné udalosti. Popisovali utláčanie a neustále ponižovanie. Niektorí hovoria, že súčasná situácia je horšia ako bombardovanie a ostreľovanie, ktoré zažili počas vojny.

Viac o téme: Ramzan kadyrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu