Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Milenka francúzskeho exprezidenta prehovorila o tajnej láske: Na povrch vyplával dvojitý život

François Mitterrand
François Mitterrand (Zdroj: Profimedia)

PARÍŽ - Dlho utajovaná láska bývalého francúzskeho prezidenta Françoisa Mitterranda Anne Pingeotová sa rozhodla zverejniť listy plné vášne, ktoré jej slávny politík viac ako 30 rokov posielal. "Budem ťa milovať až do svojho konca," napísal tiež niekdajší šéf francúzskej ľavice, ktorého dvojaký život vyšiel oficiálne najavo až v roku 1994, teda dva roky pred jeho smrťou.

Mitterrand sa stretol s Pingeotovou v roku 1962, kedy už bol ženatý. S manželkou Danielle, ktorá bola o osem rokov mladšia, už mal dvoch synov a pôsobil vo vrcholnej politike. Vtedy mal 46 rokov, mladá dievčina z dobrej rodiny ešte len 19. V roku 1974 sa im narodila nemanželská dcéra Mazarin. Práve zverejnením fotografií dcéry v novembri 1994 v týždenníku Paris Match sa Francúzi dozvedeli o Mitterrandovej veľkej tajnej láske.
 
Kniha nazvaná Lettres à Anne, 1962-1995 (Listy Anne, 1962-1995) vyjde budúci týždeň a obsahuje 1200 listov. Ukazuje, ako veľká, zmyselná a romantická láska to bola. Listy tiež podľa komentátorov potvrdzujú, že Mitterrand bol literárno nadaný. "Moja láska, Anne. Mojím šťastím je myslieť na teba a milovať ťa. Bola si mojím životným šťastím. Ako ťa viac nemilovať?" napísal v poslednom liste krátko pred smrťou.
 
Mitterrand vykonával rad straníckych a štátnych funkcií. V roku 1995 opustil po 14 rokoch prezidentský post a musel bojovať s rakovinou prostaty. Chorobe podľahol v januári 1996, keď mal 79 rokov. Jeho milenka Pingeotová sa prvýkrát ukázala na verejnosti pri jeho pohrebe. Stála pritom po boku bývalej prvej dámy a oficiálny vdovy Danielle, s ktorou si podali ruky.
 
Prevažná väčšina Francúzov podľa vtedajších prieskumov vyjadrila pochopenie, že na štátnom pohrebe bývalého prezidenta bola vedľa štátníkovej manželky Danielle a jeho dvoch synov prítomná aj prezidentova dlhoročná priateľka Pingeotová a nemanželská dcéra Mazarin. Podľa ľudí zdieľali rovnaký žiaľ.
 
Mitterrand ako milovník žien patrí medzi aspekty, ktoré sa vo Francúzsku pripomínajú v súvislosti s každou väčšou spomienkou na tohto bývalého francúzskeho prezidenta. Neobjavujú sa spravidla priamo mená jeho početných mileniek, ale mená rady slávnych a krásnych žien, ktoré obdivoval, a mená ďalších, ktorým ku sláve sám pomohol.
 
Danielle vydala po manželovej smrti knihu, v ktorej veľmi otvorene hovorila o bohatom mimomanželskom živote svojho muža - na jeho neveru však nežehrala. "Áno, bola som vydatá za sukničkára, taký už je život. Zostala som ale s ním, pretože on bol iný. S ním nebol život nikdy nudný," napísala bývalá prvá dáma, ktorá zomrela v roku 2011 vo veku 87 rokov.
Viac o téme: François Mitterrand
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu