Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Rusko začína konať: Dožadujú sa mimoriadneho zasadnutia OSN, ide o Sýriu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK - Na 90 stúpol celkový počet obetí spomedzi príslušníkov sýrskej vládnej armády, ktorí zahynuli v sobotu pri nálete Spojenými štátmi vedenej koalície. Podľa agentúry DPA o tom dnes informovala v Británii pôsobiaca Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR).

Monitorovacia skupina so sídlom v Coventry tiež dodala, že vzdušný útok, ktorý podľa USA nebol úmyselný, trval 40 minút a zasiahol niekoľko sýrskych vojenských stanovíšť neďaleko leteckej základne v provincii Dajr az-Zaur na východe Sýrie.

SOHR spočiatku odhadovala, že pri sobotnom nálete zomrelo 83 sýrskych vojakov a ďalších 120 utrpelo zranenia. Tento letecký útok vyvolal konflikt medzi Ruskom - kľúčovým spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada - a Spojenými štátmi. Hovorca amerického ministerstva obrany Peter Cook uviedol, že piloti si mysleli, že útočia na ciele Islamského štátu a že Rusko bolo predtým v ten istý deň upovedomené o zámeroch Pentagónu podniknúť leteckú operáciu v danej oblasti.

Oficiálny Damask sa nechal počuť, že práve tento americký nálet následne umožnil teroristickým oddielom Islamského štátu dostať sa do zbombardovaného regiónu Daj az-Zauru. Krátko nato sa však Asadovým jednotkám, podporovaným ruskými bojovými lietadlami, podarilo znovu dobyť pozície, ktoré medzitým obsadili militanti, uviedlo SOHR.

Predložili návrh na mimoriadnu schôdzu OSN

Rusko predložilo tento návrh po tom, ako lietadlá aliancie vedenej USA zrejme zasiahli pozície sýrskej vládnych jednotiek neďaleko mesta Dajr az-Zaur. O život pri tom údajne prišlo 60 vojakov sýrskej armády a ďalších vyše 100 osôb utrpelo zranenia. V dôsledku možného incidentu hlavné velenie americkej armády v noci nadnes informovalo, že pozastavilo nálety proti džihádistickej skupine Daeš vo východnej Sýrii.

Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM) spresnilo, že "nálety boli pozastavené okamžite pot tom, ako boli predstavitelia koaličných síl informovaní ruskými partnermi, že je možné, že zasiahnutí vojaci a vojenské vozidlá boli súčasťou sýrskych ozbrojených síl". CENTCOM  tiež uviedlo, že koaličné sily zasiahli pozície sýrskej armády neúmyselne - boli v tom, že útočia na pozície Dáišu.   

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová uviedla, že Rusko žiada od Washingtonu "úplné a podrobné vysvetlenie". Vyhlásila, že nálet poslúžil záujmom Dáišu a ohrozuje aj prímerie v Sýrii, na ktorom sa 9. septembra dohodli Rusko a USA. Sýrska vládna armáda podľa agentúry AP potvrdila, že lietadlá Spojenými štátmi vedenej koalície zasiahli základňu vládnych síl v provincii Dajr az-Zaur, čo následne islamistom pomohlo v ich postupe na pahorok týčiaci sa nad letiskom.

Sýria považuje dnešný incident za "dôkaz, že Spojené štáty podporujú Daeš a iné teroristické skupiny" pod klamlivou zásterkou boja proti terorizmu. Spojené štáty sa podľa vyhlásenia velenia sýrskej armády podobajú na Izrael, ktorý v sobotu podnikol nálet na pozície sýrskeho vládneho delostrelectva v provincii Kunajtra, čím poslúžil bojovníkom Džabhat Fath aš-Šám (bývalý Front an-Nusra). Sýrske ministerstvo zahraničných vecí zaslalo Bezpečnostnej rade OSN posolstvo so žiadosťou o "odsúdenie americkej agresie".

Viac o téme: RuskoUSASýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu