Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Blízky východ v napätí: Turecký minister prekypuje zlosťou, obvinil sýrsku vládu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK - Dve izraelské lietadlá - jedno bojové a jeden dron - zostrelili sýrske vojenské sily neďaleko časti Golanských výšin, ktorá je pod izraelskou kontrolou. Oznámila to dnes sýrska armáda. Správa prišla podľa agentúry AP v čase, keď sa v Sýrii podľa všetkého dodržiava prímerie vyjednané USA a Ruskom. Do platnosti vstúpilo v pondelok večer.

Izraelská armáda sýrske tvrdenie o zostrelení lietadiel poprela. Uviedla, že zo Sýrie boli odpálené "dve raketové strely zem-vzduch" po tom, ako izraelské lietadlá zaútočili v noci nadnes na sýrske delostrelecké postavenia. Bezpečnosť izraelských lietadiel nebola ohrozená.

Sýrska armáda vo vyhlásení, o ktorom informovali štátna tlačová agentúra SANA a štátna televízia, uviedla, že izraelské lietadlo zostrelila počas izraelských náletov na sýrske armádne postavenie dnes skoro ráno (o polnoci SELČ) na juhu provincie Kunajtra. Neďaleko odtiaľ zostrelila tiež dron.

Izraelské lietadlá uskutočnili počas uplynulých týždňov niekoľko náletov na sýrske armádne postavenia po tom, ako zblúdené strely dopadli na územie okupované Izraelom. Sýria a Izrael sú už desaťročia vo vojnovom stave. Izrael obsadil sýrske Golanské výšiny v blízkovýchodnej vojne v roku 1967.

Turecký minister to nenecháva len tak

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu obvinil dnes sýrsku vládu z nedodržiavania prímeria, dohodnutého minulý týždeň Spojenými štátmi a Ruskom. Čavušoglu novinárom v pobrežnom meste Antalya povedal, že sýrska vláda porušila prímerie hneď, ako v pondelkový večer vstúpilo do platnosti.

Šéf tureckej diplomacie vyjadril nádej, že všetky strany budú pracovať na tom, aby prímerie platilo trvalo, a upozornil, že toto úsilie "nemôže byť jednostranné". Čavušoglu zdôraznil, že Turecko bude pracovať na nastolení mieru v Sýrii, ale takisto bude ďalej bojovať proti extrémistickej organizácii Daeš a sýrskym kurdským povstalcom, ktorých Ankara vníma ako hrozbu.

Krehké prímerie

V Sýrii platí od pondelňajšieho večera prímerie, obyvatelia izraelských pohraničných oblastí ale tvrdia, že zo sýrskej strany hranice je stále počuť paľba. Podobné incidenty ako ten pondelkový sa stali tiež minulý týždeň a Izrael na ne vždy odpovedal paľbou na ciele v Sýrii.

Prímerie, ktoré dohodli minulý týždeň Rusko s USA, stanica CNN charakterizuje ako veľmi krehké. Podľa organizácie sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) je dnes pokoj zbraní dodržiavaný, avšak miestne koordinačné výbory, ktoré sledujú situáciu priamo zo Sýrie, nie z exilu ako SOHR, tvrdia, že z Halabu bola počuť streľba. Tiež štátne sýrske médiá uviedli, že povstalci v Halabe prímerie porušujú.

Prímerie má v prvej fáze podľa dohody trvať 48 hodín a potom má byť predlžované. Sýrska armáda v pondelok oznámila, že pokoj zbraní potrvá sedem dní.

Turecká armáda ostreľovala dva ciele v Sýrii

Turecká armáda dnes oznámila, že ostreľovala dva ciele na území susednej Sýrie, keďže na turecké územie len niekoľko minút po tom, ako v predchádzajúci deň večer začalo v Sýrii platiť prímerie dopadli mínometné strely. Informovala o tom agentúra AP. 

Generálmajor Ertugrulgazi Özkürkčü uviedol v dnešnom vyhlásení, že podľa zistení mínometné granáty boli vypálené z územia kontrolovaného sýrskou vládou. Mínometné strely vybuchli neďaleko hranice v juhotureckej provincii Hatay v pondelok krátko po 19.00 h miestneho času. Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že turecké delostrelectvo reagovalo šiestimi nábojmi proti dvom cieľom - v súlade s predpismi tureckej armády platnými pre ozbrojený konflikt.

Viac o téme: Sýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu