Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Porušovanie prímeria v Jemene: Obvinenia už padajú z oboch strán konfliktu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SANÁ - Obe strany jemenského konfliktu sa dnes len niekoľko hodín po tom, ako do platnosti vstúpilo trojdňové prímerie sprostredkované Organizáciou Spojených národov, obvinili z porušovania pokoja zbraní. Informovala o tom agentúra DPA.

Vojenská koalícia vedená Saudskou Arábiou, ktorá podporuje vládu medzinárodne uznávaného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, uviedla, že šiitskí povstalci porušili od polnoci miestneho času prímerie prinajmenšom 43-krát. Povstalci a ich spojenci podľa nej útočili aj za hranicami Saudskej Arábie.

"Paľba bola opätovaná v súlade so štandardnými postupmi," vyhlásila vojenská koalícia, pričom neuviedla nijaké podrobnosti o zásahoch. Rakety vypálené povstalcami podľa saudskoarabskej štátnej agentúry SPA zasiahli pohraničnú saudskoarabskú provinciu Džázán. Pri týchto útokoch údajne utrpeli zranenia dvaja civilisti.

Šiitskí povstalci známi ako húsíovia dnes zase uviedli, že provládne sily podporované koalíciou zaútočili na ich pozície v provincií Džauf pri saudskoarabských hraniciach. Platné 72-hodinové prímerie je doposiaľ poslednou snahou o ukončenie bojov v Jemene, kde stroskotalo už niekoľko podobných iniciatív. Predchádzajúce prímerie bolo vyhlásené v apríli a vyústilo do neúspešných mierových rozhovorov. Konflikt v Jemene si od marca 2015 vyžiadal životy vyše 4000 civilistov a svoje domovy preň boli nútené opustiť viac ako tri milióny z 26 miliónov obyvateľov krajiny.

Viac o téme: Konflikt Jemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu