Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obsadená policajná stanica v Jerevane opäť voľná: Ozbrojenci sa po dvoch týždňoch vzdali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JEREVAN - Približne 20 ozbrojencov, ktorí obsadili policajnú stanicu v arménskom hlavnom meste Jerevan, sa vzdalo. Informovala o tom dnes spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na policajné zdroje.

Ozbrojenci obsadili budovu pred takmer dvoma týždňami a požadovali prepustenie "politických väzňov" vrátane opozičného vodcu Žirajra Sefiljana. Počas sobotňajšej prestrelky bol z vnútra budovy smrteľne zasiahnutý jeden policajt.

Prestrelka nastala po tom, ako polícia vydala pre túto protivládnu skupinu ultimátum na vzdanie sa. Po jeho vypršaní opäť vyšli do ulíc tisíce demonštrantov na podporu skupiny. Podľa agentúry Interfax sú už všetci ozbrojenci zadržaní. Sefiljan, niekdajší vojenský veliteľ, kritizoval postup vlády pri riešení dlhodobého konfliktu s proarménskymi separatistami v regióne Náhorný Karabach v susednom Azerbajdžane.

Polícia vydala zmienené ultimátum po piatkových násilnostiach medzi poriadkovými silami a demonštrantmi. Zranenia utrpelo približne 60 osôb vrátane niekoľkých novinárov, zatknutých bolo vyše 100 ľudí. Policajní ostreľovači postrelili aj troch ozbrojencov, ktorých za bezpečnostného sprievodu eskortovali do nemocnice.

Skupina obsadila policajnú stanicu 17. júla, pričom zavraždila jedného policajta a vzala niekoľko osôb ako rukojemníkov. Ozbrojenci neskôr zverejnili videozáznam, na ktorom požadovali prepustenie Sefiljana a mnoho ďalších, pričom vyzvali arménsku verejnosť, aby na ich podporu vyšla do ulíc.

Viac o téme: OzbrojenciPolicajná stanicaJerevan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu