Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lavína teroristických útokov v Európe: Obavy z možnosti, že vraždenie bude na dennom poriadku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Ďalší deň, ďalší útok. Európa je tento rok v lete šokovaná záplavou vražedných útokov pištoľou, sekerou, nožom, mačetou, kamiónom. Občanov zviera úzkosť a politici horúčkovito hľadajú správnu reakciu, napísal britský denník The Financial Times.

Štyri vražedné útoky v Nemecku za pár dní: Psychológ radí, takto sa dá zabrániť opakovaniu

Jednoduchá odpoveď však nemusí byť k dispozícii. Rozbíjať sprisahanecké siete sa európskym bezpečnostným silám darí zatiaľ len s ťažkosťami. Ešte ťažšie je zastaviť takzvaných osamelých vlkov, akými bola aj dvojica, ktorá vo francúzskej Normandii v utorok zavraždila katolíckeho kňaza.

Aktivity džihádistických osamelých vlkov majú pomerne dlhú históriu. Začala začiatkom tohto storočia snahami charizmatického duchovného al-Kájdy Anwara al-Awlakiho, ktorý vyzýval stúpencov, aby s pomocou akýchkoľvek zbraní napádali západné ciele. Účinky boli ale vtedy nepresvedčivé.

Lavína teroristických útokov v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Samozvaný Islamský štát (Daeš) zdanlivo zahral na rovnakú strunu. "Rozmláť mu hlavu kameňom, zavraždi ho nožom alebo autom, zhoď ho z výšky, zadus ho či otráv ho," nabádal v septembri 2014 k rôznym útokom šéf propagandy. Na rozdiel od al-Kájdy sa však zdá, že posolstvo Daeš má pomerne širokú odozvu.

Nedávne násilie - masaker v Nice spáchaný kamiónom, útoky sekerou vo Würzburgu, výbuchy v Ansbachu, mačetový útok v Reutlingene aj vražda v kostole pri Rouene - tvoria súčasť reťazca zločinov osamelých vlkov naviazaných na Daeš.

Lavína teroristických útokov v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Zdá sa byť celkom jasné, že sa to zrýchľuje. Sme svedkami väčšieho počtu útokov vykonávaných častejšie, aj keď stále mnohé spoľahlivo nevieme. Je ťažké zistiť, čo je vopred plánované a čo spontánne, čo je riadené Daeš a čo je na pomedzí," hovorí Rafaello Pantucci z londýnskeho analytického centra známeho pod skratkou RUSI.

Stratégia osamelých vlkov už zaznamenala niekoľko chmáry naháňajúcich úspechov. Pripomeňme streľbu v židovskom múzeu v Bruseli z mája 2014, útok pri parlamente v Ottawe z októbra 2014, streľbu v Kodani z februára 2015, sťatie v Lyone z júna 2015, streľbu na policajtov v Magnanville pri Paríži z júna 2016 a masaker v nočnom klube v Orlande.

Lavína teroristických útokov v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

V iných prípadoch sa plány osamelých vlkov (úplne) nepodarili. Spomeňme zámer bombového útoku na francúzskej riviére v roku 2014, plán stínania hláv v Británii v auguste 2014, plán streľby vo Francúzsku v novembri 2014, dobodaných pri židovskom centre v Nice vo februári 2015, zmarený útok vo francúzskom vlaku z augusta 2015 a plán útokov na francúzske kostoly z apríla 2015.

Čo spôsobilo tento obrat v početnosti útokov? Bariéry pre vstup do radov osamelých vlkov Daeš sú malé. Skupina nie je vyberavá, pokiaľ ide o regrútov. "Teraz môžete ísť a niekoho zastreliť, kričať o Daeš a zrazu ste v Daeš," poznamenáva Pantucci. Európski i americkí odborníci na boj s terorizmom hovoria, že sa zároveň výrazne skrátil čas, za ktorý sa záujemcovia o radikálny islam "prepracujú" v plnohodnotných teroristov.

Lavína teroristických útokov v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pred vzostupom Daeš nezistili štúdie o terorizme osamelých vlkov jasné spoločné osobnostné charakteristiky páchateľov. Napriek tomu medzi nimi existovali podobnosti. Priemerný vek útočníkov sa pohyboval medzi 35 a 39 rokmi. Často tiež trpeli vážnymi psychickými chorobami (približne 40 percent z nich, ako ukázala štúdia amerických osamelých vlkov).

Naopak osamelí vlci Daeš väčšinou nemali psychické problémy. Vek páchateľov bol tiež výrazne nižší ako v minulosti. Inými slovami: osamelí vlci Daeš sú mladší a duševne zdravší. Podľa odborníkov tento rozdiel odráža povahu prístupu Daeš k potenciálnym teroristom a dlhodobý posun v spôsobe, akým sa teroristická propaganda dostáva k ľuďom v stále viac digitálnom svete. Výzvy k útokom osamelých vlkov sú prenášané rovnakými sieťami, sociálnymi médiami a digitálnymi spravodajskými kanálmi, ktoré sa predtým toľko osvedčili v lákaní zahraničných bojovníkov do Sýrie a Iraku.

Mrazivé slová útočníka, ktorý podrezal vo Francúzsku kňaza: To vy, kresťania, nás zabíjate!

Mladí európski sympatizanti s extrémistami, ktorí boli kedysi potenciálni pešiaci Daeš pre boj v Sýrii, sú teraz verbovačmi Daeš pravidelne prehováraní k tomu, aby "zostali doma a spáchali vraždu." Mnohí majú priateľov a známych, ktorí v rámci predchádzajúcich vĺn "odvodov" získali skúsenosti z bojov v Sýrii.

Mníchovský útočník
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB, SITA)

Podľa európskeho spravodajského dôstojníka uľahčuje islamistický nábor prostredie intenzívnej propagandy. Prostredníctvom sociálnych médií sa extrémistickým sieťam darí mladých regrútov zbaviť sympatií k rodine, domovu, škole i vlasti.

Rezervoár ľahko podliehajúcich radikálov je veľký. Napríklad v Británii je približne 800 občanov, ktorí bojovali v Sýrii. Britská tajná služba sleduje v krajine ďalších asi 3000 ľudí, ktorých považuje za potenciálnych regrútov islamistov. Inde v Európe je ich počet ešte vyšší. Platí to hlavne o Francúzsku. Je ďalšou iróniou osudu, že s tým, ako sa európskym úradom darí viac zastavovať cesty Európanov na Blízky východ, títo ľudia rozširujú rady tých, ktorí sú ochotní útočiť na európskej pôde.

Nakoniec ale toľko nezáleží na okolnostiach a spôsobe, akým jednotlivci zabíjajú v mene Daeš. Vraždenie má svoju vlastnú dynamiku. "Zdá sa, že úspešné útoky vždy spustia viac útokov," povedal britský odborník. "Obava je, aby sme sa nedostali do situácie, kedy útoky budú prichádzať neustále jeden po druhom."

Viac o téme: Teroristický útokDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu