Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Jeden z najkrutejších teroristov sveta: Postrach z al-Kájdy zabil až americký nálet

Abú Músa Zarkáví Zobraziť galériu (2)
Abú Músa Zarkáví

ZARKA/PRAHA - Bývalý tretí najhľadanejší terorista sveta, šéf irackej vetvy teroristickej siete al-Kájda abú Músa Zarkáví, sa narodil 20. októbra 1966. Zarkáví patril k najkrutejším svetovým teroristom a v určitých rokoch bol najhľadanejším mužom v Iraku. Jeho život ukončil 7. júna 2006 nálet uskutočnený americkým letectvom.

Deň, ktorý navždy zmenil históriu: Najväčší masaker, 19 únoscov poslalo na smrť takmer 3 000 ľudí

Zarkáví bol známy tiež ako Ahmad Fazíl Chalajlí či Fazil Nazzál Chalajlí a pochádzal z jedného z najväčších jordánskych kmeňov, beduínskeho kmeňa Hasan s palestínskymi predkami. Rodný dom v chudobnom meste Zarka asi 25 kilometrov východne od Ammánu opustil už v mladosti, kedy odišiel do Afganistanu, kde bojoval proti sovietskej okupácii. Do rodnej Zarky sa údajne vrátil v roku 1992.

V roku 1996 ho v Jordánsku odsúdili na 15 rokov za ozbrojené aktivity, o tri roky neskôr bol ale na kráľovskú amnestiu prepustený. Z krajiny utiekol v roku 1999, práve pred odhalením jednej bunky al-Kájdy v Ammáne, ktorá údajne plánovala útok na ammánsky hotel Radisson SAS. V októbri 2000 ho za to v Jordánsku v neprítomnosti odsúdili na 15 rokov väzenia.

Jeden z najkrutejších teroristov
Zobraziť galériu (2)

Zarkávího teroristická bunka sa prihlásila k sérii únosov a vrážd vykonaných na irackom území po páde Saddáma Husajna. Pripisovaná jej bola napríklad séria protišíitských atentátov, pri ktorých na jar 2004 zahynulo najmenej 170 osôb, či explózia v meste Hilla, ktorú vo februári nasledujúceho roku neprežilo 125 ľudí. Sám Zarkáví mal údajne vlastnoručne zabiť dvoch rukojemníkov z USA.

Za informácie vedúce k Zarkávího dolapeniu vypísali Američania odmenu 25 miliónov dolárov. Aj napriek tomu sa mu dlho darilo unikať. Americká armáda mu nakoniec prišla na stopu vďaka sledovaniu jeho duchovného vodcu Abdara Rahmána. Zarkáví bol zabitý spolu s ďalšími piatimi osobami pri cielenom nálete na dom v dedine Hibhíb, asi 70 kilometrov severne od Bagdadu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu