Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Detaily mníchovského masakru, hovorí sa o Slovensku: Chcel byť ako Breivik, vystrieľať všetkých!

Mníchovský útočník Zobraziť galériu (3)
Mníchovský útočník (Zdroj: FB, SITA)

MNÍCHOV - Peklo, ktoré rozpútal mladík Ali David Sonboly (†18) v piatkový mníchovský večer neďaleko obchodného centra Olympia, nesie aj našu stopu. Psychicky labilný útočník inšpirovaný Andersom Breivikom zabíjal zbraňou zo Slovenska.

Počas streľby zahynulo deväť prevažne tínedžerov, pričom útočník nakoniec siahol aj na svoj život. Medzi mŕtvymi boli najmä cudzinci, medzi ktorými boli napríklad Turci, dievčatá albánsko-kosovského pôvodu či grécky chlapec z moslimskej minority.

Nemecký mladík s iránskym pôvodom začal útok plánovať už pred rokom a pištoľ Glock 17 si zakúpil prostredníctvom tzv. "deep webu" na Slovensku. Vražedný nástroj bol pôvodne iba replikou, ktorá bola prerobená, aby do nej sedela aj ostrá munícia.

Trúchliaci neďaleko miesta činu
Zobraziť galériu (3)
Trúchliaci neďaleko miesta činu  (Zdroj: SITA)

Dôvodom Sonbolyho skratu mohla byť aj šikana. Podľa slov spolužiakov bol utiahnutým samotárom. Pred niekoľkými mesiacmi sa taktiež mal dostať do akéhosi sporu, pričom následne tvrdil, že "vykoná masakru a všetkých zabije".

Štrnásťročné dievča žijúce v rovnakom paneláku ako Somboly, ktoré citoval denník Daily Mail, uviedlo, že chlapec bol "v škole neobľúbený, mal len dvoch či troch kamarátov, s ktorými sa stretával".

Ali David Sonboly
Zobraziť galériu (3)
Ali David Sonboly  (Zdroj: Twitter)

Podľa materiálu, ktorý objavili vyšetrovatelia v páchateľovej izbe a byte, bol hráčom násilných videohier a mal sa inšpirovať aj Andersom Breivikom - podľa jedného zo spoluźiakov si v aplikácii WhatsApp zmenil profilový obrázok na fotografiu nórskeho masového vraha. V roku 2015 navyše strávil dva mesiace v psychiatrickej liečebni.

Viac o téme: Streľbaútok Mníchov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu