Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Štyri vražedné útoky v Nemecku za pár dní: Psychológ radí, takto sa dá zabrániť opakovaniu

Zadržaný útočník, ktorý napadol tehotnú ženu. Zobraziť galériu (3)
Zadržaný útočník, ktorý napadol tehotnú ženu. (Zdroj: Twitter)

DARMSTADT - To, že sa v Nemecku stali počas jedného týždňa štyri útoky, nie je náhoda. Podľa psychológa osloveného agentúrou DPA sa páchatelia podobných činov, ak pôsobia na vlastnú päsť, často inšpirujú niekým, kto spácha podobný čin. Spoločnosť sa najlepšie bude opakovaniu útokov brániť tým, že nebude o útočníkoch obsiahlo informovať.

Strach v Poľsku: Zatkli Iračana! Údajne plánoval teroristický útok

"Ľudia, ktorí prechádzajú duševnou krízou a ktorí už dlho o podobnom čine premýšľali, vidia, aký veľký mali činy iných efekt, a povedia si: Teraz to urobím tiež," povedal o nahromadení útokov do krátkeho časového obdobia riaditeľ Inštitútu psychológie a krízového manažmentu v Darmstadte Jens Hoffmann.

Aby sa napodobňovanie útokov neopakovalo, je podľa Hoffmanna potrebné, aby sa v médiách objavilo čo najmenej správ o osobe páchateľa činu. "Neukazujte tváre, nezverejňujte mená. Zabráňte tomu, aby ste páchateľa preslávili," povedal.

Mladík, ktorý strieľal v nákupnom centre v Mníchove. Stačí neukazovať jeho tvár?
Zobraziť galériu (3)
Mladík, ktorý strieľal v nákupnom centre v Mníchove. Stačí neukazovať jeho tvár?  (Zdroj: Twitter)

Útoky v Nemecku si podľa Hoffmanna tiež vyžiadajú od spoločnosti zmenu prístupu k podobným činom. "To, že pri nákupe alebo na festivale môže číhať smrteľné nebezpečenstvo, je pre ľudí niečo nové," povedal. Očakáva však, že ľudia nakoniec prijmú ako fakt, že k teroristickým útokom v ich krajine môže dôjsť.

Poukázal pritom na Britániu a na teroristické útoky, ktoré v krajine vykonávala Írska republikánska armáda (IRA). "Napriek tomu tam ľudia ďalej chodili do krčiem," povedal psychológ. Nemecká spoločnosť podľa neho zatiaľ tak ďaleko nie je, nakoniec si ale na novú bezpečnostnú situáciu zvykne a prispôsobí sa jej.

Štyri vražedné útoky v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

K prvému útoku došlo v Nemecku pred týždňom, kedy sedemnásťročný utečenec napadol nožom a sekerou päť ľudí vo vlaku do Würzburgu. V piatok strelec pri nákupnom stredisku v Mníchove zabil deväť ľudí, než sám zomrel. V nedeľu napadol v Reutlingene imigrant nožom poľskú občianku, ktorá na následky zranení zomrela. V nedeľu večer sa na hudobnom festivale v Ansbachu odpálil samovražedný útočník, zranil 12 ľudí.

Viac o téme: Teroristické útoky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu