Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

FOTO Čína spôsobuje nervozitu u rivalov: Pýši sa týmto technologickým zázrakom

AG-600 Zobraziť galériu (4)
AG-600 (Zdroj: twitter.com)

ŠANGHAJ - Čína po siedmich rokoch práce dokončila výrobu najväčšieho obojživelného lietadla na svete. Plánuje ho používať pri záchranných misiách na mori a pri boji s lesnými požiarmi. Informovala o tom dnes čínska tlačová agentúra Nová Čína.

Lietadlo AG-600 je zhruba rovnakej veľkosti ako Boeing 737. Vyvinul je štátny výrobca lietadiel Aviation Industry Corporation of China (AVIC). Podľa Novej Číny, ktorá sa odvoláva na informácie AVIC, včera lietadlo zišlo z výrobnej linky v juhočínskom meste Ču-chaj.

Námestník generálneho riaditeľa AVIC Keng Žu-kang uviedol, že lietadlo predstavuje ďalší prielom v čínskom leteckom priemysle. Plán vývoja a výroby lietadla vláda schválila v roku 2009. 

AG-600
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: twitter.com)

AG-600
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: twitter.com)

Obojživelné lietadlo je vybavené podvozkom a môže vzlietať a pristávať ako zo zeme, tak z vody. Lietadlo má maximálny dolet 4500 kilometrov a môže za 20 sekúnd nabrať až 12 ton vody. Jeho maximálna vzletová hmotnosť je 53,5 tony.

Čína posilňuje výskum v oblasti vyspelej vojenskej techniky vrátane ponoriek, lietadlových lodí a protidružicových rakiet, čo zvýšilo nervozitu v regióne a tiež vo Washingtone, pretože Čína prejavuje stále agresívnejší prístup v územných sporoch v oblastiach ako je Juhočínske more, poznamenala agentúra Reuters. V júni bolo uvedené do prevádzky nové veľké dopravné lietadlo vyvinuté v Číne.

AG-600
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: twitter.com)

Viac o téme: LietadloObojživelníkAG-600
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu