Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Merkelová apeluje na Erdogana: Princípy právneho štátu sa musia stále rešpektovať

Angela Merkelová a Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Angela Merkelová a Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová vyzvala dnes tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby po zmarenom pokuse o štátny prevrat rešpektoval princípy právneho štátu.

Šéfka spolkovej vlády v dnešnom telefonáte s najvyšším tureckým predstaviteľom súčasne dôrazne poukázala na fakt, že Nemecko a Európska únia vehementne odmietajú trest smrti, ktorý je úplne nezlučiteľný so záujmom o členstvo v únii. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu nemeckej vlády.

Kancelárka opakovane ostro odsúdila pokus o puč v Turecku a vyjadrila tureckému prezidentovi sústrasť v súvislosti s množstvom obetí a zranených pri pokuse časti ozbrojených síl o štátny prevrat. Berlín súčasne vyjadril značné znepokojenie nad vlnou zatýkaní a prepúšťaní v tureckej armáde, polícii a justícii.

Kerry je na pochybách

Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes varoval, že členstvo Turecka v NATO by mohlo byť ohrozené, ak sa Ankara nebude pridŕžať demokratických princípov a právneho poriadku pri odvetných opatreniach po víkendom pokuse o vojenský prevrat v krajine. Informoval o tom denník The Washington Post.

"NATO má tiež požiadavku rešpektovania demokracie," vyhlásil Kerry na spoločnej tlačovej konferencii s vysokou predstaviteľkou Európskej únie pre zahraničnú politiku Federicou Mogheriniovou v Bruseli, ktorá vyzvala Turecko, aby nepopravilo osnovateľov piatkovej vojenskej vzbury.

John Kerry
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Šéf americkej diplomacie upozornil, že NATO preverí konanie tureckej vlády. "Evidentne bolo zatknutých mnoho ľudí, a to veľmi rýchlo. Miera ostražitosti a kontroly bude počas nasledujúcich dní značná. Dúfam, že budeme môcť konštruktívne predísť nepatričným krokom," dodal Kerry. Téma piatkového pokusu o vojenský prevrat v Turecku zmenila rutinný míting Rady EÚ na krízový manažment, konštatuje denník. Prakticky každý diplomat prítomný na stretnutí vyjadril znepokojenie nad vývojom tamojšej situácie - nad zatýkaním tisícov sudcov a členov ozbrojených síl.

Viac o téme: Angela MerkelováTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu