Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Erdogana zamerali F-16 pučistov: V Turecku to vrie, komandá v uliciach, oblohu strážia stíhačky

Ulice strážia špeciálne jednotky. Zobraziť galériu (2)
Ulice strážia špeciálne jednotky. (Zdroj: SITA/AP)

ANKARA - V čase, keď vrcholil pokus o štátny prevrat v Turecku, mali prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na muške povstalecké bojové lietadlá F-16. Prečo nezaútočili, zostáva záhadou. Celý incident potvrdili vysokopostavené armádne zdroje.

Turecký prezident sa vracal domov do Istanbulu z dovolenky. Bolo to pár hodín potom, čo časť armády v piatok ohlásila, že preberá moc. Uzavrela most cez Bospor, snažila sa obsadiť letisko v Istanbule, ovládla štátnu televíziu a vyslala tanky k parlamentu v Ankare.

"Erdoganove lietadlo počas letu do Istanbulu prenasledovali najmenej dve lietadlá F-16 pod kontrolou pučistov. Zamerané boli okrem neho aj dve ďalšie F-16, ktoré ho chránili. Je záhadou, prečo nestrieľali, "povedal Reuters nemenovaný bývalý armádny príslušník, ktorý bol oboznámený s okolnosťami udalosti.

Pravdivosť jeho tvrdenia agentúre potvrdili ďalší dvaja tureckí predstavitelia pod podmienkou anonymity.

Erdogan tvrdil, že pučisti útočili už v letovisku pri Marmarskom mori, kde trávil dovolenku. Z miesta údajne unikol len o niekoľko minút skôr, ako sa na strechu jeho hotela z helikoptér zlanilo asi 25 vojakov, ktorí ho chceli zadržať.

Jeden zo zdrojov Reuters povedal, že sa pučisti sa snažili zadržať aj premiéra Binaliho Yildirima, ale aj on im unikol.

Mimoriadne opatrenia, vo vzduchu sú stíhačky

Turecká polícia po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat v krajine presunula do Istanbulu zo susedných provincií 1800 príslušníkov svojich špeciálnych jednotiek. Podľa údajov tureckej štátnej tlačovej agentúry Anatólia strážia títo policajti rozhodujúce zariadenia a hliadkujú v meste.

Anatólia tiež uviedla, že istanbulský policajný šéf Mustafa Čališkan prikázal zostreliť bez varovania akýkoľvek vrtuľník, ktorý by sa objavil vo vzduchu. Prezident Recep Tayyip Erdogan medzitým nariadil nočné hliadkovanie armádnymi lietadlami typu F-16 vo vzdušnom priestore nad celým Tureckom. Podľa agentúry AP je to znamením pretrvávajúcej obavy vládnych orgánov, že hrozba ešte nepominula.

Aktéri neúspešného pokusu o prevrat z noci na sobotu použili aj vojenské lietadlá, ktoré útočili na dôležité vládne zariadenia, zatiaľ čo do ulíc veľkých miest vošli tanky. Vzbura časti armády rýchlo narazila na odpor zložiek verných Erdoganovej vláde, ale aj civilistov, ktorí masovo vyšli do ulíc. Pri násilných zrážkach zahynulo najmenej 294 ľudí a vyše 1400 utrpelo zranenia. V súvislosti so zmareným pučom zatkli v Turecku tisíce príslušníkov armády, ale aj sudcov a prokurátorov.

Vodca pučistov je známy

Neúspešný pokus o vojenský prevrat, ktorý v noci na sobotu otriasol Tureckom, viedol bývalý veliteľ vojenského letectva Akin Öztürk. Oznámili to dnes zdroje z prostredia vlády v Ankare, ktoré citovala agentúra DPA.

Akin Öztürk
Zobraziť galériu (2)

Medzičasom zadržaný generál Öztürk je podľa nich považovaný za "formálneho vodcu junty". Turecká štátna tlačová agentúra Anatólia uviedla, že v súvislosti s prekazeným pučom bolo zatknutých viac ako 100 ďalších armádnych generálov.

Öztürk pôsobil až do súčasnosti v radoch tureckej Najvyššej vojenskej rady.Turecké orgány po prekazení pokusu o prevrat zatkli viac než 6000 osôb vrátane príslušníkov armády, sudcov a prokurátorov. Podľa aktuálnych údajov bolo tiež postavených mimo služby približne 8000 policajtov.

Európski diplomati varujú Erdogana

Ministri zahraničných vecí EÚ vyzvali dnes vedenie Turecka, aby po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat preukázalo zdržanlivosť. Obávajú sa totiž, že odvetné opatrenia Ankary zachádzajú priďaleko, informovala agentúra DPA.

Súčasťou postihov voči plánovačom prevratu nesmú byť "opatrenia, ktoré by mohli viesť k autoritárskemu štátu," povedal novinárom pred rokovaniami s európskymi kolegami v Bruseli francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault.

 "Toto je reakcia, ktorá nie je v súlade z právnym štátom," komentoval luxemburský minister Jean Asselborn kroky Ankary po prekazenom puči.V súvislosti s udalosťami z noci na sobotu zatkli v Turecku tisíce osôb, medzi ktorými sú okrem príslušníkov armády aj sudcovia a prokurátori. Niekoľko tisíc sudcov a policajtov bolo odvolaných alebo suspendovaných.

Násilie sprevádzajúce pokus o prevrat si podľa aktuálnych údajov vyžiadalo najmenej 294 mŕtvych a vyše 1400 zranených. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vzburu armádnej frakcie spája s aktivitami kazateľa Fethullaha Gülena žijúceho v americkom exile, za "formálneho vodcu junty" však dnes Ankara označila bývalého veliteľa vojenského letectva Akina Öztürka.

K danej záležitosti sa pred zasadnutím vyjadril aj nový šéf britskej diplomacie Boris Johnson, podľa ktorého je "veľmi dôležitá... zdržanlivosť a umiernenosť na všetkých stranách".Komisár EÚ pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn vyjadril podozrenie, že turecká vláda zásah proti svojim oponentom plánovala už dlhší čas. "To, že už sú k dispozícii tieto zoznamy, nasvedčuje tomu, že to bolo pripravené a že sa to v určitej chvíli malo použiť," povedal.

Hahn, ktorý má na starosti prístupové rokovania medzi EÚ a Tureckom, tiež podotkol, že zatýkanie sudcov je "presne to, čoho sme sa obávali". Medzinárodné štandardy právneho štátu podľa neho pri odozve Ankary na pokus o prevrat neboli "naozaj dodržané".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu