Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Rumunskom otriasa prípad s drevárskou mafiou: Novodobé otrokárstvo, ľudí nemilosrdne mučili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

BUKUREŠŤ - Rumunská polícia zatkla 38 osôb v súvislosti s činnosťou drevárskej mafie, ktorá sa v župe Argeš uchyľovala k novodobému otrokárstvu. Agentúra DPA informovala, že podozrivých dnes predviedli pred sudcu, ktorý mal rozhodnúť o ich umiestnení do vyšetrovacej väzby.

Polícia predtým uskutočnila zásah v obci Berevoiešti na území uvedenej župy, kde oslobodila päť ľudí vrátane dvoch detí, využívaných na otrockú prácu. Obete mafie boli spútané reťazami a okrem nelegálnej ťažby dreva ich zneužívali aj na žobranie. Príslušná zločinecká banda podľa zistení prokuratúry od roku 2008 takto vykorisťovala najmenej 40 mužov, žien a detí. Sčasti pritom išlo o duševne postihnuté osoby. Niektoré z obetí sa nechali mafiou zlákať, mnohé však podľa DPA zločinci uniesli.

Novodobí otroci boli vystavení mučeniu vrátane bitia, spútavania či odopierania výživy a hygieny. Ženy väznitelia znásilňovali a nútili ich, aby pred nimi tancovali nahé. Deťom zase kázali, aby sa bili vzájomne. Starosta Berevoiešti, Florin Proca, sa vyjadril, že už minulý rok nadobudol podozrenie, že v jeho obci nútia ľudí pracovať nelegálnym spôsobom, čo podľa vlastných slov nahlásil polícii. Tvrdí však, že celkový rozmer konania zločincov nepoznal.

Viac o téme: DrevoMafiaOtrokRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu