Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

ONLINE Vlakové nešťastie v Taliansku: Desivé VIDEO čelnej zrážky v plnej rýchlosti, 23 mŕtvych!

Nehoda vlakov v Taliansku Zobraziť galériu (20)
Nehoda vlakov v Taliansku (Zdroj: Foto: TG24)

RÍM – V juhotalianskej Apúlii sa dnes krátko pred poludním zrazili vlaky. Agentúra ANSA s odvolaním sa na záchranné zložky informovala o množstve mŕtvych a desiatkach zranených.

21:07 Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska poslal sústrastný telegram talianskemu prezidentovi Sergiovi Mattarellovi v súvislosti s nehodou vlakov na juhu Talianska. „So žiaľom som prijal správu o tragických dôsledkoch železničného nešťastia pri meste Bari, ktoré si vyžiadalo obete na ľudských životoch a desiatky zranených. V mene občanov Slovenskej republiky, ako aj vo svojom mene Vám, rodinám a blízkym obetí vyjadrujem hlbokú sústrasť,“ spomenul prezident v stanovisku, ktoré poslal Martin Lipták z Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky.

20:23 Počet mŕtvých sa zvýšil na 23 mŕtvych a vyše 50 zranených. Informovala o tom spravodajská televízna stanica Sky TG24. Citovala predstaviteľa železničnej polície Giancarla Conticchia, ktorý povedal, že to ešte stále nemusí byť konečná bilancia. "Jeden z tých dvoch vlakov tam nemal byť. Bola to istotne chyba. A my musíme zistiť, prečo k nej došlo," uviedol.

ONLINE Vlakové nešťastie v
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

20:10 Zdravotníci zverejnili výzvu na darovanie krvi, pretože ošetrili desiatky zranených a chýbala im krv. Štyria zo zranených boli podľa správ vo veľmi vážnom stave. Medzi zranenými bolo aj batoľa, ktoré vytiahli z trosiek vlaku. Podľa agentúry ANSA pri zrážke zahynul najmenej jeden z rušňovodičov.

ONLINE Vlakové nešťastie v
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

20:00 Významná talianska mimovládna organizácia Legambiente uviedla, že problémom mohla byť skutočnosť, že na starých železničných tratiach na vidieku nie je automatický brzdný systém a v minulosti sa do nich takmer neinvestovalo. Nemožno vylúčiť ani ľudskú chybu. Podľa talianskych médií jeden z vlakov nemal na trati byť, mal čakať na zastávke, kým ho druhý neminie.

ONLINE Vlakové nešťastie v
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

17:12 Brecely kondoloval talianskemu kolegovi Delriovi„S veľkým zármutkom som prijal správu o tragickom nešťastí na železničnej trati v Apúlii. Vážený pán minister, dovoľte mi vyjadriť úprimnú sústrasť všetkým pozostalým i celej Vašej krajine,“ uviedol Brecely.

15:22 Podľa talianskej televízie TgNorba 24, ktorá neuvádza oficiálny zdroj, bola príčinou nešťastia ľudská chyba. Podľa nej jeden z vlakov vyšiel na jednokoľajovú trať predčasne, neuvádza však ktorý.

15:20 Príčina nehody nie je zatiaľ známa. Talianský premiér Matteo Renzi už vyjadril pozostalým sústrasť a sľúbil vyšetriť príčiny nešťastia i toho, kto za nehodu nesie zodpovednosť. Prerušil kvôli tomu svoju cestu do Milána a vrátil sa do Ríma. Na miesto nehody dorazil taliansky minister dopravy Graziano Delrio.

ONLINE Vlakové nešťastie v
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

15:17 Soukromá společnost Ferromtraviaria, ktorej obidva vlaky patria, uviedla, že príčina nehody sa stále vyšetruje. Táto firma so sídlom v Bari prevádzkuje linky spojujúce metropolu Apulie s ďalšími mestami regiónu a s letiskom. 

14:55 Po trati prejde denne 200 vlakov. 

14:53 Vo vlaku denne cestovali aj študenti, či pasažieri, ktorí sa potrebovali dostať na letisko v Bari.  

14:51 Podľa najnovších informácií je najmenej 35 zranených a najmenej 20 mŕtvych, uviedol prezident provincie. Jedna z obetí zomrela v nemocnici. 

14:43 "Najhoršia scéna v mojom živote. Desivé a šokujúce to, čo som videl," povedal zasahujúci policajt pre tg24.sky.itv. "Videl som mŕtvych ľudí, niektorí žiadali o pomoc, ľudia plakali. Hrôzostrašná etapa môjho života," doplnil. 

Zrážka vlakov v Taliansku
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP)

14:42 "Katastrofa, ako keby spadlo lietadlo," uviedol starosta Bari. 

14:31 Psychológovia pôsobiaci v okolí prejavili ochotu poskytnúť starostlivosť ako v nemocniciach, tak aj na mieste nehody.

14:28 V nemocniciach v Andria a Barletta skončilo 18 zranených. 15 ľudí previezli záchranári do Andria, 10 z nich sú vo vážnom stave, piati sú mimo ohrozenia života. Traja zranení boli transportovaní vrtuľníkom do nemocne v Barletta, bojujú o život.  

ONLINE Vlakové nešťastie v
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

Zrážka vlakov v Taliansku
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP)

14:25 Generálne riaditeľstvo nemocníc upozornilo všetky nemocnice spadajúce do ich komptetncie, aby zrušili plánované operácie a boli v pohotovosti pre prípad potreby.   

14:19 Na miesto nešťastia dorazili rodinní príslušníci obetí. Okamžite sa rozbehli k havarovaným vrakom. Kompetentní ich ale zadržiavajú a lekári a zdravotníci poskytujú psychologickú pomoc.  

14:13 Ide o dva vlaky linky North Bari.

14:07 Na miesto nehody mieri taliansky minister dopravy Graziano Delrio.

ONLINE Vlakové nešťastie v
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

14:03 Nešťastie sa stalo na regionálnej trati v oblasti Apúlia pri meste Corato, asi 30 kilometrov západne od Bari. Každý z vlakov mal štyri vagóny, prvé dva vozne z oboch vlakov boli pri zrážke úplne zničené.

Zrážka vlakov v Taliansku
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zrážka vlakov v Taliansku
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP)

13:58 Záchranári stále vyslobodzujú ľudí z prvých vagónov, ktorých trosky sa zakliesnili do seba a hasiči ich musia rozrezávať.

13:55 Podľa neoficiálnych informácií je mŕtvych až 12 ľudí.

Zrážka vlakov v Taliansku
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zrážka vlakov v Taliansku
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP)

13:36 Taliansky premiér Matteo Renzi vyhlásil, že tragická zrážka vlakov je pre jeho krajinu "okamihom sĺz". Sľúbil, že urobí všetko pre objasnenie príčiny nešťastia. 

ONLINE Vlakové nešťastie v
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Foto: leggo.it)

13:35 "Myslím, že je tam veľa mŕtvych," citovala BBC policajného veliteľa Riccarda Zingara. 

13:30 Prvé vagóny oboch vlakov sa doslova rozpadli a kusy plechov odleteli desiatky metrov. Záchranári vytiahli z vraku malé dieťa a vrtuľníkom ho transportovali do nemocnice.  

13:24 Pod troskami sú ešte uväznení ľudia. Pomoc je sťažená tým, že išlo o čelný náraz. Na mieste bol zriadený tábor lekárskej pomoci s prístupom k pitnej vode. "Je to absurdné," opakujú ľudia na mieste, píše portál leggo.it.

ONLINE Vlakové nešťastie v
Zobraziť galériu (20)

13:20 K zrážke došlo okolo 11:30 hodine v otvorenej krajine na jednokoľajovom úseku. Záchranári už informovali o 12-tich mŕtvych. 

13:15 Na mieste je veľa sanitiek a hasičov.

13:14 Nešťastie sa stalo na regionálnej trati medzi mestami Ruvo di Puglia a Corato, asi 30 kilometrov západne od mesta Bari. Linkou podľa denníka La Repubblica cestuje zvyčajne veľa ľudí.

13:13 Desiatky ďalších osôb je zranených. Každý z vlakov mal štyri vagóny, prvé dve vozidlá z oboch vlakov boli pri zrážke úplne zničené.

Zábery z miesta nešťastia

13:10 Podľa najnovších informácií pri havárii zomrelo 10 ľudí, medzi obeťami sú aj deti. Bilancia nemusí byť konečná.

 

Nešťastie sa stalo na regionálnej trati medzi mestami Ruvo di Puglia a Corato. Linkou podľa denníka La Repubblica cestuje zvyčajne veľa ľudí. Každý z vlakov mal štyri vagóny. Na mieste sú sanitky a požiarnici. Polícia sa bezprostredne k rozsahu nešťastia nevyjadrila.

 

Výberová chronológia vlakových nešťastí v Taliansku

november 1989 - V Kalábrii si zrážka dvoch vlakov prevážajúcich väčšinou deti vyžiadala 13 mŕtvych.

7. január 2005 - Na jednokoľajovej trati medzi Bolognou a Veronou sa zrazil osobný a nákladný vlak po tom, čo jeden zo strojvodcov prehliadol signál na zastavenie. Nehoda si vyžiadala 17 mŕtvych.

30. júna 2009 - V toskánskom prístavnom meste Viareggio sa v blízkosti stanice vykoľajili dva vagóny s kvapalným plynom a následne vybuchli. Nešťastie si vyžiadalo 28 mŕtvych a 50 zranených.

6. augusta 2010 - Jeden človek zahynul a 30 ďalších utrpelo zranenia, keď sa vykoľajil vlak pri Neapole. Regionálny vlak prechádzal práve východným predmestím Neapola nazývaným Gianturco.

6. júna 2012 - Na železničnej stanici v juhotirolskom Brixene na severe Talianska sa vykoľajila nákladná vlakovú súprava prepravujúca staré železo. Pri nehode, po ktorej sa mimo trate ocitlo sedem vagónov vlaku, sa ľahšie zranili dve osoby.

Viac o téme: NehodaVlakyTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu