Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Trikrát do roka určuje pradávny zázrak budúcnosť: Veriaci sú vo vytržení

Pápež František s ampulkou krvi svätého Januária. Zobraziť galériu (2)
Pápež František s ampulkou krvi svätého Januária. (Zdroj: Twitter.com/mkmm_avemaria)

NEAPOL - Talianske mesto Neapol čakajú zrejme dobré časy, teda minimálne do polovice decembra. V tamojšej katedrále sa totiž dnes dopoludnia podarilo skvapalniť krv svätého Januária, patróna Neapola. Tento tradičný obrad sa koná trikrát do roka a ak sa nepodarí, je to vraj predzvesťou nejakého nešťastia. Informovala o tom agentúra ANSA.

Zástupy katolíkov sa dnes od skorého rána zhromažďovali pri neapolskej katedrále, kde presne o 10:38 tamojší arcibiskup Crescenzio Sepe zdvihol relikviu svätého Januária. V nej bola namiesto zaschnutej krvi tohto svätca krv v tekutom stave. Veriaci zázrak odmenili nadšeným potleskom.
 
Okrem 19. septembra, kedy si veriaci pripomínajú pamiatku svätého Januária, sa takzvaný neapolský zázrak môže stať aj 16. decembra, alebo v sobotu pred prvou májovou nedeľou. V neapolskej katedrále majú dve ampulky s údajnou krvou tohto svätca, ktorý zomrel na začiatku 4. storočia ako mučeník po tom, čo sa odmietol vzdať kresťanskej viery.
 
Podľa veriacich krv skvapalní, pretože krv preliata pre Krista nestráca svoju silu ani po viac ako tisícročí. Neveriaci si tento jav vysvetľujú napríklad chemickou reakciou látok prítomných v ampulke spolu so zaschnutou krvou, ktorá sa pri pohybe s nádobou zmieša. Preskúmať obsah ampuliek sa ale zatiaľ nepodarilo, lebo to cirkev odmieta, aby sa relikvia nepoškodila.
 
Vlani na jar uctil pamiatku svätého Januária v Neapole pápež František, ktorý ampulku s krvou svätca pobozkal. Neapolský zázrak však vtedy nebol úplný, lebo krv skvapalnela len čiastočne. "Musíme sa všetci trochu zmeniť, aby nás mal tento svätec viac rád," okomentoval udalosť duchaprítomne pápež.
Viac o téme: NeapolSvätý Januárius
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu